Gyuri Petö på KRIS i Malmö, där han är verksamhetsledare. Efter att ha varit missbrukare i 36 år bestämde han sig för sex år sedan att det fick räcka. Sedan dess är han ren och har återfått kontakten med sin familj. Foto: Markus Celander

Gyuri Petö på KRIS i Malmö, där han är verksamhetsledare. Efter att ha varit missbrukare i 36 år bestämde han sig för sex år sedan att det fick räcka. Sedan dess är han ren och har återfått kontakten med sin familj. Foto: Markus Celander

Gyuri slutade med drogerna efter 36 år

”Min dotters ord blev vändpunkten”

Av
Markus Celander

PÅNYTTFÖDD. Gyuri Petö försöker hinna ikapp allt han gått miste om i livet.
– Jag var en pundare, men min dotters ord blev vändpunkten.

Gyuri Petö beskriver sin barndom som svår. Vid 15 års ålder blev haschet en lindring. Sedan blev det amfetamin. Tillvaron blev en ond cirkel.
– När jag inte hade amfetamin i kroppen hade jag ångest över allt jag missat på grund av amfetaminet.

Som hustru och fyra barn, som han förlorade kontakten med. Det enda som existerade för honom var drogen.
– Det var den som drev mig. Min stora rädsla var att bli av med drogen. Jag kunde inte tänka mig en tillvaro utan den.

Gyuri Petö missbrukade i 36 år. De sista 15 ville han sluta. Han var trött och kände sig fast i ekorrhjulet. Varenda natt var en jakt på pengar, som han fick från inbrott. Allt gick till amfetamin.

Vändpunkten kom efter en grov stöld han varit inblandad i. Han riskerade fängelse och kontaktade sin dotter, sa att hon inte skulle vara orolig för honom.
– ”Skulle jag vara orolig för dig, din jävel? Det är inte dig det är synd om”, sa hon. Jag insåg att jag varit en egoist. Missbruk är ett flyktbeteende, något jag burit på sedan barndomen. I alla år hade jag flytt, medan min familj levt med smärtan som jag orsakat. 

Avgiftningen på sjukhus gick lättare än förväntat. Sex månader på behandlingshem följde, där han kom i kontakt med KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället. Han var hemlös, men de gav honom plats på ett av sina drogfria boenden.

I sex år har Gyuri Petö varit drogfri. Han märker fortfarande hur han nyktrar till för varje månad.
– Min hjärna var en katastrof under många år, jag trodde aldrig att det skulle gå att reparera. Men det går.

Minnet börjar återvända. Ibland undrar han hur hans liv blivit om han aldrig missbrukat. Bra, tror han.
– Men jag är inte bitter. Jag har samlat på mig insikter som jag bara hade kunnat få på den väg jag vandrat.

Idag har Gyuri Petö bra kontakt med sin familj, och arbetar som verksamhetsansvarig på KRIS i Malmö. Tre gånger i veckan drogtestas personerna som bor i föreningens bostäder, berättar han.
– Är man inte ren åker man ut direkt. Vi följer så klart upp dem och kontaktar myndigheter. När de är drogfria igen är de välkomna tillbaka.

Själv tar han inte ens en lättöl längre.
– Det ena leder till det andra. Är man missbrukare så är man.


KRIS

KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. Grundades 1997.

Publicerad 02 January 2016 08:00