Foto: Arkivbild

Foto: Arkivbild

Krönika:

Vi gjorde det för barnens skull

Av
Markus Celander

KRÖNIKA. Ett nytt år innebär en ny start. Jag gjorde själv en nystart för några år sedan. Anledningen var ett besök hos barnmorskan med min gravida hustru. Jag bad barnmorskan att ta blodtrycket på mig när hon ändå var i gång med hustrun. ”Visst”, sa hon och såg förvånad ut när hon såg resultatet. Hon bytte mätare, men den gav samma resultat. ”Åk till din vårdcentral. Nu”, sa hon.
Vid 40 plus kände jag att jag gjort mitt vad gäller träning. Genom åren har jag spelat rugby, fotboll, handboll, badminton och tennis. Ett tag styrketränade jag. Men under lång tid hade jag levt osunt. Jag åt oregelbundet. Och onyttigt, eftersom det var gott – men även på grund av att jag retade mig på allt ältande om vad som var okej och inte okej att äta. Efter jobbet satt jag gärna på kvarterskrogen och löste korsord och gaggade med andra stammisar över ett par öl. I min ålder, tänkte jag, var det dessutom klädsamt med en tydligt markerad mage.
Mitt blodtryck var för högt, men även andra värden visade sig vara ganska dåliga. Läkaren på vårdcentralen sa till mig att ändra livsstil. Börja motionera och äta bättre. Jag skulle bli far för första gången och kände därför motivation. Jag var beredd att testa om det kunde innebära minsta lilla ökning av chans att se min son växa upp.
De första fullkornsprodukterna jag åt smakade kartong, och hade samma konsistens. Jag saknade hamburgare, cola och pizza. I stället för öl efter jobbet började jag löpträna. De första rundorna var korta och hemska. Men jag var ute längre och längre. Idag springer jag några mil varje vecka, och väger 30 kilo mindre än jag gjorde hos barnmorskan.
Många som jag talat med förklarar anledningen till sin nystart med att det var deras barn som fick dem att tänka om. Samma sak för mig.

Publicerad 02 January 2016 05:00