Efter nyår är det ofta packat med folk på gymmen. Foto: Mostphotos.com

Efter nyår är det ofta packat med folk på gymmen. Foto: Mostphotos.com

Julafton för gymmen efter nyår – många börjar träna

Av
Livia Bergvall

TRÄNING. ?Har du tänkt inleda det nya året med att träna bort julens godsaker? Då är du inte ensam. Efter nyår exploderar intresset för att träna på gym. Men många nykomlingar slutar efter ett par veckor igen.
– Januari är en jättestor träningsmånad. Många får en nytändning och känner att det är dags för att starta om i början på det nya året, berättar Jenny Karström, verksamhetschef Friskis & Svettis i Kristianstad.
Efter några veckor brukar dock träningshysterin på gymmen trappa av.
– Någon månad senare ser vi ett tapp från den stora träningstoppen, men det dimper inte lika mycket som tidigare.

Nu syns? i stället en ny trend.
– En trend som vi ser är att folk håller i träningen längre än tidigare. Nu är det mycket folk som tränar på sommaren också trots att det ofta är fint väder ute och mycket annat som lockar då.

Vad ska man göra för att hålla träningsmotivationen uppe?
– Man ska tänka på att träningen ska vara rolig. I dag är utbudet stort så man ska inte vara rädd för att våga testa olika träningsformer. Om något inte passar en ska man inte ge upp utan i stället prova något annat.

Att variera? träningen och att träna med en kompis är andra användbara knep när motivationen tryter. På flera anläggningar finns det dessutom kurser för att komma igång med träningen. Friskis & Svettis i Kristianstad erbjuder en ”Börja träna”-kurs.
– Det är en motivationskurs för folk som inte tränat så mycket tidigare, säger Jenny Karström.


Publicerad 04 January 2016 07:00