Foto: Mostphotos.com

Foto: Mostphotos.com

Medan du höll helg...

Id-kontroll infördes vid midnatt

SYDSVERIGE. Det nya året har knappt hunnit börja men mycket har redan hänt. Lokaltidningen sammanfattar några av långhelgens större nyhetshändelser.
Vid midnatt infördes de omdiskuterade id-kontrolletna på tåg, bussar och färjor till Sverige. Kontrollerna utförs av väktare som hyrts in av transportbolagen. En missad kontroll kan ge böter på 50 000 kronor.
"För att en transportör ska kunna anses ha brustit i sin kontrollskyldighet av en uppvisad handling ska det ha varit uppenbart att handlingen inte var giltig", skriver polisen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Rederi kräver miljonbelopp för id-kontroller
Lokaltidningen.se rapporterar om kontrollerna under dagen.

En man i 35-årsåldern
blev bakbunden, misshandlad och rånad i sin lägenhet i centrala Malmö vid 16-tiden på söndagen. Rånarna, som uppges vara två män i 25-årsåldern, fick med sig kontanter samt en säkerhetsbox innehållande bland annat klockor. Det är oklart hur gärningsmännen tog sig in i mannens lägenhet. Händelsen rubriceras som grovt rån och olaga frihetsberövande. Ingen är ännu gripen.

På lördagskvällen utbröt en brand i en villa i Billeberga. Kvinnan som bor i huset fick fly ut ur det brinnande huset men ska ha klarat sig utan allvarliga skador.

"Ett värmeljus hade havererat. Kvinnan fösökte släcka med en kudde som då började brinna. Ingen misstanke om brott", skriver polisen på sin hemsida.
Tidigt på nyårsdagens morgon körde en bil ner i Ronnebyån i höjd med Kallinge. Fordonet hamnade upp och ner i vattnet. Två personer kunde ta sig ut på egen hand medan tre personer fick räddas av dykare. 

En man i 40-årsåldern och en yngre man i 18-årsåldern avled senare på sjukhus. En ung kvinna i 18-årsåldern vårdas fortfarande för livshotande skador. Polisen misstänker att olyckan orsakats av halka i kombination med rattfylleri.

Publicerad 04 January 2016 05:00