Årets bluffvara utses:

"Många är ganska luriga"

Konsumenternas chans att sätta ner foten

MAT. Tryffelbearnaise utan tryffel, hallondryck gjord på äpplen och päron och mandelpepparkakor fria från mandel. Det lider inte brist på kandidater när årets mest vilseledande livsmedel ska utses.
– Folk vet säkert att de blir vilseledda, men de vill inte bli vilseledda. Detta är konsumenternas chans att sätta ner foten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på sajten Äkta Vara som för andra året utser ”Årets matbluff”.
Under hösten har allmänheten ombetts att skicka in förslag på livsmedel som inte kan leva upp till sina namn och nu har en jury, med personer från restaurangs- och livsmedelsbranschen utsett fem finalister som tävlar om att bli årets bluffvara.
Med bland kandidaterna finns;
1. Eriks Bearnaise tryffel som trots sitt namn endast innehåller 0,005 procent tryffel. ”Tryffeln som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan”
2. Fjällbrynt Messmör lingon som inte innehåller ett uns av bär. Istället innehåller den "arom", vilket i det här fallet betyder smakämnena är syntetiskt framställda.
3. Loka Crush hallon där större delen av juicen kommer från päron och äpple. Endast 0,3 procent av juicen kommer från hallon.  Hallonsmaken har istället skapats med hjälp av aromer.
4. Annas Mandelpepparkakor som brukade innehålla bitar av mandel, men som nu plockats bort så att även allergiker ska kunna äta dem. Ironiskt nog står det ”kan innehålla spår av mandel” på förpackningens baksida.
5. Knorr Mörk oxbuljong som utlovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare. Näst efter salt är en cocktail av tillsatser med så kallad smakförstärkande effekt den största ingrediensen i denna tärning.
– Man vill ju kunna lita på att produkten man köper innehåller det den utger sig för att innehålla, men många livsmedel är ganska luriga. Väljer man om exempel mandelpepparkakor så förväntar man sig pepparkakor med mandel i, säger Björn Bernhardson.
– Annas (som producerar kakorna, reds anm.) argument är att även allergiker ska kunna äta av kakorna, men det finns ju redan pepparkakor utan mandel och det ironiska är att dessa fortfarande innehåller spår av mandel.
Syftet med omröstningen är lyfta fram de värsta bovarna på marknaden för att få till en förändring i branschen.
– Vi på Äkta vara arbetar för att lyfta fram bra initiativ inom livsmedelsbranschen, men vi vill även varna för de värsta för att på så sätt hjälpa konsumenterna. Vi tror på konsumentmakt och det här är en chans att sätta ner foten och säga att det inte är okej med vilseledande marknadsföring.
Omröstningen pågår fram tills måndag och vinnaren presenteras på onsdag nästa vecka.
Totalt nominerades 40 olika livsmedel till tävlingen.

Publicerad 19 January 2017 05:00