Trots att såsen marknadsförs som gjord på äkta tryffel innehåller den endast 0,005 procent av varan. Den mesta smaken kommer från syntetiska aromämnen. Foto: Äkta vara

Trots att såsen marknadsförs som gjord på äkta tryffel innehåller den endast 0,005 procent av varan. Den mesta smaken kommer från syntetiska aromämnen. Foto: Äkta vara

Konsumenterna har sagt sitt – årets matbluff utsedd

MAT. Erik Lallerstedts tryffelbearnaise med endast en mikroskopisk mängd tryffel blev den vara som fick flest röster när svenska folket i veckan röstade fram Årets matbluff 2016.
Kavli som tillverkar såsen menar att det inte går att göra en massproducerad tryffelsås med riktig tryffel, för då skulle den inte smaka tryffel.
– Kavli borde ta till sig av den kritik som tusentals svenska konsumenter för fram om att denna sås faktiskt vilseleder, säger Björn Bernhardson, Äkta varas ordförande i ett pressmeddelande.
På andra till femte plats kom;
Knorr mörk oxbuljong med 28 procent av rösterna
Annas Mandelpepparkakor med 22 procent av rösterna
Loka Crush hallon med 10 procent av rösterna
Fjällbrynt messmör med smak av lingon med 7 procent av rösterna
Totalt röstade 13 961 personer.
LÄS MER: Årets bluffvara ska utses: "Många är ganska luriga"
 

Publicerad 25 January 2017 11:28