Den uppdaterade utställningen om BT Kemi invigs den 1 juni. Foto: Svalövs kommun

Den uppdaterade utställningen om BT Kemi invigs den 1 juni. Foto: Svalövs kommun

Invigning av uppdaterad utställning om BT Kemi

Av
Mikael Öhrn

TECKOMATORP. Om den stora miljöskandalen och om saneringsarbetet av området där BT Kemi en gång i tiden låg handlar BT Kemi Efterbehandlings uppdaterade utställning som visas på Torgskolan. Den 1 juni invigs den.
Vad gjorde det förorenade åvattnet med trädgårdsmästarnas odlingar? Hur stank det från fabriken? På vilket sätt försökte invånarna i byn själva stoppa produktionen? Vad handlade det om för gifter och hur påverkade de miljön kring Braån? Hur påverkades fabriksarbetarnas och invånarnas hälsa? Och på vilket sätt påverkade miljöskandalen i Teckomatorp den nationella miljölagstiftningen?
Många frågor, men som samtliga får sina svar på den nyproducerade utställningen. Men den visar också hur saneringsarbetet har gått till och fortfarande fortskrider.
– Det har funnits planer för att uppdatera utställningen under en tid men det har inte blivit möjligt förrän nu. Tanken är att den nu ska vara mer publikvänlig och intressant för både barn och vuxna. Vi är riktigt nöjda med utställningen som den ser ut idag och hoppas att många kommer för att titta på den, säger David Bohgard, projektledare BT Kemi Efterbehandling, till kommunens hemsida.
Det blir officiell bandklippning klockan 16. Två timmar senare håller projektledningen informationsmöte om arbetet med den sista saneringsfasen. Utställningen håller dessutom extraöppet 3 och 6 juni mellan klockan 12-16.

Publicerad 24 May 2017 11:15