Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Billeberga riskeras fråntas sitt avancemang efter inkastad banger

Av
Mikael Öhrn

BILLEBERGA. GIF gick mot ett historiskt avancemang när en supporter kastade in en så kallad banger på planen. Nu kan klubben bli av med sin nyvunna plats i femman.

Efter seger med 5-4 i hemmamötet väntade en ny, tuff kvaldrabbning i Yngsjö i lördags för GIF. Ett oavgjort resultat hade räckt för avancemang, men när matchen började närma sig slutet ledde till och med de röda gästerna matchen med 3-2 och hade därmed två måls övertag på Yngsjö.

När det återstod endast 14 sekunder att spela kastades en banger in från den sida där de tillresta GIF-supportrarna stod, alldeles intill där en av de assisterande domarna just då stod, och matchen fick följaktligen avbrytas.

Nu kan kvalmötet istället komma att avgöras på skrivbordet, något som kan komma att visa sig vara kostsamt för GIF.

– Det jag kan säga generellt om en match blir avbruten är att vi har olika scenarier. Ett är att matchen spelas om, ett att den återupptas och ett att det drabbade laget tilldöms segern med 3-0, säger Mats Hansson, tävlingsansvarig och sekreterare i tävlingsutskottet på Skånes Fotbollförbund.

Något liknande har inte hänt tidigare på förbundets matcher.

– Tack och lov har det varit väldigt sällsynt i våra lokala matcher. Det är något som mer eller mindre tillhör Allsvenskan och högre serier, men det händer i enstaka matcher i samband med att man har firat ett avancemang oftast i samband med kvalmatcher. I det här fallet rör det sig om en banger och det har vi inte haft i något ärende förut.

Efter ungefär tio minuter, när de tillresta GIF-supportrarna beordrats lämna området och domaren skulle blåsa igång matchen igen, beslöt Yngsjöspelarna sig, av rädsla för sin egen säkerhet, för att bli kvar i omklädningsrummet varpå domaren inte hade något val än att avbryta matchen. På matchuret återstod det då 14 sekunder att spela, något som Mats Hansson menar eventuellt kan komma att ha betydelse.

– Det kan jag inte uttala mig om, utan det återstår för vårt tävlingsutskott att ta ställning till. Men det är klart att tiden som var kvar när matchen avbröts kan komma att ha viss betydelse för tävlingsutskottets beslut, säger han.

Ärendet kommer att tas upp i tävlingsutskottets ordinarie sammanträde på kvällen imorgon onsdag den 18 oktober. Under kvällen eller på morgonen efter kommer deras beslut sedan att meddelas berörda klubbar.

Publicerad 17 October 2017 10:35