Nu är det klart att produktionen av elbilen, som kan komma att se ut så här, kommer att ske i Landskrona.

Nu är det klart att produktionen av elbilen, som kan komma att se ut så här, kommer att ske i Landskrona.

Klart:

Elbilstillverkare väljer Landskrona

Kan på sikt ge hundratals nya jobb i staden

Av
Ida Asplund Ådahl

Ida Asplund Ådahl Sanna Hjalmarsson

LANDSKRONA/LUND. Nu är det klart. Elbilstillverkaren Uniti, från Lund väljer Landskrona för sin europeiska produktionsanläggning.

Det fanns inga alternativ. Landskrona är ju bäst i världen, säger etableringsansvarig på Uniti Michael Herbing, som nu kan få glädja sig åt att verka på hemmaplan.

Förutom att jag själv finns i staden så har valet fallit på Landskrona av flera skäl. Dels handlar det om det geografiska läget med närhet till såväl, hamn som motor- och järnväg. Sen finns det även en välvilja från staden och bra produktionsytor både att ta i bruk och växa i.

Det är i den gamla Thorn-fabriken, numera kallade Ljuspunkten som det Lundabaserade företaget kommer att flytta in sin produktion.

Redan om några dagar, den 1 november, påbörjar Uniti flytten till anläggningen och i mars 2018 kommer man att vara helt på plats.

Initialt handlar det om att flytta den befintliga produktionen som i dag finns i Lund, men redan om ett par år räknar man med en rejäl tillväxt.

– På sikt kan det här innebära ett par hundra nya jobb för staden och en möjlighet att komma närmare universitetet. Kanske kan man även utveckla ett teknik- och utvecklingskluster. Traditionellt finns ett starkt teknikkunnande i staden, säger Michael Herbing.

LÄS MER: Elbil som interagerar med föraren utvecklas i Skåne

 

 

Publicerad 26 October 2017 09:15