Bilden är tagen vid ett annat av polisens beslag. Foto: Polisen

Personer med skjutvapen riskerar hårdare straff

Helsingborgare bland de första att gripas

HELSINGBORG. Sedan årsskiftet har minimistraffet för grovt vapenbrott höjts från ett till två års fängelse. Det innebär också att misstänkta som regel kan få sitta häktade i väntan på rättegång. Två helsingborgare kan bli de första i landet att häktas efter lagskärpningen.

Det första fallet inträffade i tisdags då en man greps i samband med ett inbrott. Poliserna som grep mannen upptäckte ett skjutvapen i närheten av honom och nu sitter han anhållen misstänkt för grovt vapenbrott.

På onsdagen uppmärksammade polisens fokusgrupp en drogpåverkad man i en ort utanför Helsingborg. Vid en husrannsakna hemma hos mannen anträffades ett skjutvapen.

– Han har anhållits. Nu är det upp till åklagaren att utifrån omständigheterna fatta beslut om mannen ska begäras häktad utifrån den nya lagen, säger polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Utöver höjt minimistraff och häktning fram till rättegång innebär lagskärpningen även att polisen har rätt att använda hemlig telefonavlyssning vid spaning mot personer som misstänks för grovt vapenbrott.

Beslutet att skärpa lagen har tagits mot bakgrund av att det dödliga våldet med skjutvapen har ökat kraftigt. Under 2017 sköts närmare 40 personer ihjäl i landet, vilket är den högsta siffran hittills. För bara några år sedan inträffade cirka tio dödskjutningar årligen.

Publicerad 04 January 2018 04:11