Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Nu ska det fokuseras på digital vård

Samtidigt läggs flera satsningar på is i den skånska vården

SKÅNE. Primärvården kommer få det svårt menar regionrådet Anders Åkesson (MP). Flera satsningar behövs, men redan nu läggs flera på is.

Av
Andreas Holm

– Vi har skjutit till över 100 miljoner kronor utöver budget på 38,5 miljarder kronor. Men det kommer inte att räcka. Primärvården kommer att ha det svårt. Hade vi fått höja skatten kunde de pengarna gått till vården, säger Anders Åkesson.

De rödgröna efterfrågade fler kvälls- och helgöppna vårdcentraler, men förslaget röstades ner av oppositionen. Nu vill regionrådet se över förslaget en gång till och anpassa det så partierna kan komma överens.

– Den frågan måste lösas omgående. Det finns ett behov av mer öppettider på vårdcentralerna. Många söker akutvård trots att de kanske inte är i behov av det. Där kan primärvården spela en stor roll med både kvälls- och helgöppna vårdcentraler.

Även vallöftet från 2014, om ett nybyggt familje-BB på sjukhusområdet i Malmö, kan spricka. Byggnationen skjuts på framtiden då lokalfrågan inte lösts. Lokaler finns avsatta vid förlossningsavdelningen, men reproduktionsmedicinskt centrum, RMC, som finns där idag har ingenstans att ta vägen.

– Det är på gång, men inte så snabbt som vi önskat. Lokalfrågorna är tuffa att lösa, säger Anders Åkesson, som sitter med i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård i Skåne.

De satsningar som blir av enligt miljöpartiets regionråd är satsningen på den digitala vården. Målet är att utveckla en applikation där patienter kan komma i kontakt med en läkare via videolänk och föra en kommunikation med vården elektroniskt.

– Även antalet läkartjänster, främst allmänläkare, ska bli fler. Det är en satsning som däremot sträcker sig över nästa mandatperiod, säger Anders Åkesson, som berättar att kommunerna i år ska få mer stöd i hemsjukvården för bland annat äldre och multisjuka.

– Kommunen och vårdcentralerna får en utökad ersättning om 6 000 kronor per patient för att ge de multisjuka äldre en bättre vård.

Publicerad 16 January 2018 06:30