Trots sänkt skatt och högre allmän pension riskerar flera pensionärer att få mindre i plånboken i år.

Trots sänkt skatt och högre allmän pension riskerar flera pensionärer att få mindre i plånboken i år. Foto: Mostphotos.com

Pensionärernas blåsning – 150 000 får lägre pension

Kan förlora nästan en tusenlapp varje månad

SVERIGE. När 75 procent av landets pensionärer jublar över sänkt skatt står 150 000 före detta kommunalanställda plötsligt med 800 kronor mindre i plånboken. Varje månad. De som är äldst drabbas hårdast.

Av
Andreas Holm

– Det här är oerhört olyckligt, säger Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal, till TT.

Orsaken är att ett gammalt tjänstepensionsavtal mellan facken och kommunernas intresseorganisation SKL har förändrats efter att ATP-pensionen, den tidigare allmänna pensionen, skrotades. Den ersattes förra året med en tilläggspension, som visat sig bli en sämre lösning för de som arbetat inom kommuner och landsting.

De som i första hand berörs är de som är födda 1937 eller tidigare och förtidspensionärer.

Som mest kan pensionärerna förlora 800 kronor i månaden, vilket motsäger politikernas löften om höjd allmän pension och sänkt pensionärsskatt.

– Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt, säger Thomas Månsson, avtalsexpert på KPA Pension, till Aftonbladet.

I ett brev till berörda pensionärer har KPA Pension förklarat att pensionen kommer att minskas med "en större del" i år jämfört med i fjor.

Exakt hur mycket pensionärerna förlorar meddelades i pensionsbeskedet som skickas ut den 18 eller 19 januari.

Publicerad 17 January 2018 10:09