Finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson. Foto. Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen vill stoppa fusk genom gemensam myndighet

Magdalena Andersson: "Ett sätt att öka kontrollen och se till att pengar inte hamnar i kriminella nätverk"

SVERIGE. För att komma år bidragsfuskare och organiserad ekonomisk brottslighet föreslår regeringen en ny statlig myndighet som ska sköta alla utbetalningar från exempelvis arbetslöshetskassor, Försäkringskassan och kommuner. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Genom att samordna samtliga betalningar hoppas regeringen göra det svårare för de som fuskar.

– Det är en stor omläggning. Det handlar om att samla utbetalningar i en myndighet och på så sätt kan man öka kontrollen och se till att pengar inte ska hamna i kriminella nätverk, eller hos personer som inte gjort rätt för sig, utan gå till det som pengarna är avsedda för, säger finansminister Magdalena Andersson, till Ekot.

För att komma till rätta med den ekonomiska brottsligheten, föreslår regeringen även förbud mot att betala tjänster som innefattas av RUT och ROT, kontant.

Enligt finansministern möjliggör kontantbetalning att fuskare får betalt för tjänster som aldrig utförts.

– De allra flesta svenskar betalar de här tjänsterna elektroniskt. Det är en väldigt liten andel som gör det kontant, men gör man det så får man gå över till elektronisk betalning, men på vägen så bidrar man då till risken för fusk och det är ju bra för alla i Sverige, säger hon till SR.

Regeringen föreslår dessutom att företagare i särskilt utsatta områden ska få ekonomisk hjälp för att kunna sätta upp övervakningskameror och/eller hyra in ordningsvakter.

Publicerad 17 January 2018 06:50