Från att ha varit en sprudlande glad och aktiv tjej har Alexandra blivit allt mer stillasittande.

Från att ha varit en sprudlande glad tjej har Alexandra blivit allt mer stillasittande. "Så ser hennes dagar ut för det mesta", berättar mamma Ylva om bilden till höger. Foto: Privat

Alexandras assistans minskade – mamman ansöker om nåd

"Jag vill bara att Alexandra ska få leva ett normalt liv"

LANDSKRONA. Försäkringskassan drog in Alexandras rätt till assistans med nästan hundra timmar. I snart tre år har hennes mamma kämpat för att försöka övertyga myndigheter att ändra beslutet. Nu ansöker hon om nåd hos regeringen.

Av
Andreas Holm

– Det här är den sista utvägen, det finns inga andra alternativ längre, säger Ylva Landin.

Hennes dotter Alexandra lever idag med ett handikapp i sviterna efter en komplicerad förlossning då hon föddes. Hon har både autism och epilepsi. Trots detta anser Försäkringskassan att hon inte har rätt till dubbelassistans.

– Hon kan inte ens gå på toaletten. Alexandra behöver hjälp av två personer för att klara detta. Och hon har också svårt för att äta själv och behöver ha någon nära tillhands under natten, säger mamma Ylva.

I princip all dubbelassistans har tagits bort och i snart tre år har Ylva kämpat för att få hjälpen tillbaka. Det finns läkarintyg som visar på att Alexandras sjukdomsbild inte kommer förbättras. Någon som Försäkringskassan enligt Ylva Landin struntat i.

– När vi hade ett möte strax före beslutet berättade jag att vi skulle till läkaren och få ett nytt intyg för att få fortsatt assistans. Det behövdes inte enligt dom. Senare fick jag ett brev där det stod att jag inte inkommit med medicinskt underlag och därför drog de in timmarna för Alexandra.

Det är den sista utvägen

Tidigare var Alexandra en pigg och social tjej som gärna träffade sina kompisar, lagade mat och badade. Nu har hon blivit allt mer isolerad och stillasittande vilket lett till att hon gått upp över tio kilo.

– Alexandra älskar att bada men hon har inte varit på stranden på flera år. Det går inte att göra någonting utan hjälp. Ibland måste jag knacka på hos grannarna eller be vänner att hjälpa till, säger Ylva, som tvingats säga upp sig från sitt heltidsjobb för att ta hand om sin dotter.

Alexandra har provat att med hjälp av en assistent laga mat eller aktivera sig men då har hon bara råkat ut för olyckor.

– Det är allt från fallskador till brännskador. Hon har blivit mer försiktig och rädd. Förr var hon glad, men inte nu längre, säger mamma Ylva.

På våren 2015 togs beslutet att skära ner på assistanstimmarna. Två domstolar har gett Försäkringskassan rätt i sin bedömning, men enligt Ylva har beslutet tagits på fel grunder, dels på grund av hårdare regler.

– Bara för att det finns de som fuskat sig till stöd ska inte alla andra som har behoven straffas. Jag tror inte heller de läst alla läkarintyg från allra första början. De tolkar som de vill men ser inte till verkligheten. Det är nästan som att de inte vill kännas vid människor som Alexandra.

Jag vill inte vara assistent åt min dotter, jag vill vara hennes mamma.

I ett desperat försök vänder sig nu Ylva Landin till regeringen och hoppas de kan göra livets vardag till det bättre igen. Hon begär om nåd, vilket i vanliga fall dömda personer gör för att få exempelvis mildrat straff.

– Vad kan jag göra? Jag har kämpat för att få Försäkringskassan att ändra sitt beslut, men utan framgång. Jag vill bara att jag och Alexandra ska få leva normala liv. Jag vill inte vara assistent åt min dotter, jag vill vara hennes mamma.

Handläggaren på justitiedepartementen som just nu bereder ärendet vill inte ge några kommentarer.

– Ni får vänta tills vi hanterat ärendet, säger Miriam Abu Eid som är pressamordnare på departementet, till SVT Skåne som var först att rapportera om händelsen.

Förr följde Alexandra med mamma Ylva och handlade. Det är något hon inte klarar av idag.

Förr följde Alexandra med mamma Ylva och handlade. Det är något hon inte klarar av idag. Foto: Privat

Publicerad 24 January 2018 06:00