Olle Jönnson och hans kollegor i Lasse Stefanz slår ett slag för nykterheten.

Olle Jönnson och hans kollegor i Lasse Stefanz slår ett slag för nykterheten. Foto. Pressbild

Dansbandsgurun: "Fyll dansgolven – inte ungdomarna"

Lasse Stefanz startar kampanj mot lagning till minderåriga

SKÅNE. Fyll dansgolvet, men låt bli att fylla ungdomarna! Det menar Olle Jönsson, sångare och frontfigur i dansbandet Lasse Stefanz som nu slår ett slag för att minska alkohollagning till unga.

– Alkoholdrickande bland ungdomar är ett problem som kan leda till så många dumheter. Dessutom ökar ju risken att få alkoholproblem senare i livet ju tidigare man börjar dricka. Därför tycker vi att det här med langning är en viktig sak att arbeta mot, säger han.

Det är i samarbete med Länsstyrelsen i Skåne som dansbandet nu går ut med sin kampanj ”Fyll dansgolven – inte ungdomarna”, som de hoppas ska spridas via sociala medier.

Att kampanjen riktar sig till just dansbandspubliken är ett medvetet val från Länsstyrelsen.

– Dansbandspubliken är blandad och består av såväl föräldrar som unga vuxna som kan förse minderåriga med alkohol. Därför tror vi att detta är en bra arena för att nå ut med information, säger Annie Stråhlén, länssamordnare för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksarbete på Länsstyrelsen Skåne, som nu hoppas att fler dansband ska följa i Lasse Stefanz fotspår.

– De dansband som vill anta utmaningen kan ta kontakt med mig, tillägger hon.

I videon som Lasse Stefanz gjort tar bandet tydligt ställning mot föräldrar och äldre vänner som köper ut till minderåriga.

– Visste du att ungdomar får tag i sprit genom att äldre köper ut till dem. Det kan va kompisar, det kan vara föräldrar och det tycker jag är jättefel, säger Olle Jönsson.

Enligt Annie Stråhlén finns det även en del vanliga missuppfattningar och myter bland många vuxna. Till exempel att det är bättre att bjuda sina ungdomar på alkohol hemma för att de ska ”lära” sig att dricka på ett ansvarsfullt sätt. Forskningen visar på motsatsen, ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än dem som inte får alkohol hemma.

– På samma sätt är det med myten kring att köpa ut. Många tänker; ”köper inte jag ut ordnar de alkohol på annat sätt”. Men det har visat sig att en majoritet av ungdomarna, sex av tio, skulle avstå från att dricka alkohol om de inte fick tag på det från någon de känner, säger hon.

Den 27:e januari spelar Lasse Stefanz på Ekebo nöjescentrum i Munka Ljungby. Danspalatset har ställt sig bakom kampanjen och personalen kommer ha tröjor med budskapet på sig under kvällen.

Publicerad 25 January 2018 06:09