Villa Petersson kallades många gånger för

Villa Petersson kallades många gånger för "det fulaste huset i Svalöv" när det byggdes på 30-talet. Foto: Bjurfors/SE360

Utskällt funkishus utlagt till försäljning: "Helt unikt"

Blev byggnadsminne i början av 2000-talet

SVALÖV.

Funkis i kvadrat. För den som gillar strikta linjer och geometriska former finns nu en unik villa i Svalöv ute på marknaden. Huset ansågs länge vara "det fulaste i Svalöv". Men nu har intresset väckts från ett helt annat perspektiv.
–Det är ett helt unikt hus", säger mäklaren Ylva-Li Strandsjö.

Funkisvillan om 108 kvadratmeter boyta och fyra rum byggdes centralt i Svalöv på Torggatan 1937 – lika chockerande mordern som utskälld. Byggnadsnämnden vägrade först att ge bygglov till villan ritad av arkitekten Charles Elmström. Husets utsågs mer eller mindre i folkmun som "det fulaste huset i Svalöv". Men Villa Peterssons funkisutseende omvärderades rejält i början av 2000-talet när det byggnadsminnesförklarades.

Foto: Bjurfors/SE360

– Det är ett helt unikt hus och en fantastisk representant på funktionslismen. Huset är dessutom ett av ytterst få byggnadsminnen som finns i området och säljaren är väldigt mån om att husets nästa ägare har intresse av att förvalta huset på bästa sätt, säger Ylva-Li Strandsjö, mäklare på Bjurfors.

Huset, med utgångspriset 1 995 000 kronor, beskrivs i nuvarande standard ha en mordern planlösning med nyare kök och gott med utrymme för sällskapsytor. Tomten är 921 kvadratmeter stor och har ett tillhörande gårdshus.

– Hade villan legat i en storstad hade intresset utan tvivel varit enormt, men även en mindre ort som Svalöv är intressant för spekulanter från storstäder i regionen, säger Ylva-Li Strandsjö.

De geometriska formerna är typiska för funkisen.

De geometriska formerna är typiska för funkisen. Foto: Bjurfors/SE360

Huset beskriva ha väl tilltaget utrymme för sällskapsytor.

Huset beskriva ha väl tilltaget utrymme för sällskapsytor. Foto: Bjurfors/SE360

Foto: Bjurfors/SE360

Foto: Bjurfors/SE360

Publicerad 29 October 2018 00:00