Sten har upprepade gånger kastats på bussar i Kågröd vilket gjorde att kvällsturerna ställdes in i veckan. På torsdagskvällen kör man enligt tidtabellen igen. Men med polisförstärkning.

Sten har upprepade gånger kastats på bussar i Kågröd vilket gjorde att kvällsturerna ställdes in i veckan. På torsdagskvällen kör man enligt tidtabellen igen. Men med polisförstärkning. Foto: Mostphotos

Stenkastning satte stopp för busstrafik – nu ska man köra med polisförstärkning

"Hoppas kunna köra som normalt"

KÅGERÖD.

Kvällsbusstrafiken ställdes in till och från Kågeröd efter att någon kastat sten mot fordonen och krossat en ruta på en buss. På torsdagskvällen kör man igen – men med polisförstärkning.
– Vi kommer att tillskjuta resurser så att det känns tryggt, säger Lisa Åhlén, affärschef på Skånetrafiken.

Under måndag- och tisdagskvällen utsattes bussar som går på regionbusslinje 230 till och från Kågeröd. Vid ett tillfälle krossade en sten rutan vid förarsätet. Därför beslutade Skånetrafiken och Nobina i samråd att ställa in kvällsturerna till Kågeröd. Följden blev att resenärer fick hoppa på och av i Svalöv och sedan själv ansvara för den vidare resan.

– Ingen har kommit till skada. Men det här är mycket allvarligt. Jag ser det som ett samhällsproblem som jag inte riktigt hittar ord för. De som har kastat stenar måste förstå vilka konsekvenser det kan få om någon exempelvis träffas i huvudet, säger Lisa Åhlén.

Turerna har gått som normalt dagtid, men på kvällarna har man inte bedömt varit tillräckligt säkra för att köra i Kågeröd. Men på torsdagskvällen kommer man att köra turerna igen på prov – den här gången med polisförstärkning.

Lisa Åhlén kan inte till hundra procent garantera polisnärvaro men enligt uppgift har Nobina och polisen fört en dialog om extraresurser.

– Vi har bett om extraresurser från polisen och har kontakt med lokalpolisen för att det varken har varit tryggt för Nobinas chaufförer (som kör på uppdrag för Skånetrafiken, reds.anm) eller för våra resenärer. Händer det något tillsätter polisen resurser och från Skånetrafikens sida kommer vi att tillskjuta de resurser som behövs.

– Vi hoppas alltså kunna köra som vanligt efter ikväll, säger Lisa Åhlén.

Publicerad 01 November 2018 16:03