Folktandvården höjer priserna för tandvård i Skåne, en del behandlingar blir nästan en tredjedel dyrare än förra året. Genrebild.

Folktandvården höjer priserna för tandvård i Skåne, en del behandlingar blir nästan en tredjedel dyrare än förra året. Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Så mycket dyrare blir ditt besök hos Folktandvården

En undersökning kostar nu närmare en tusenlapp

SKÅNE. Sedan den 1 januari är det betydligt dyrare att gå till Folktandvården. Att bara laga ett hål i en tand ökar med nästan en tredjedel och kostar nu 975 kronor.

Av
Andreas Holm

Alliansen såg i sin budget ett behov av att öka taxorna med 15 miljoner kronor. Folktandvården valde att höja med cirka 50 miljoner kronor.

– Vi är oerhört kritiska till detta. Det kommer att spä på det faktum att tandvård till stor del är klassbaserat, människor med låga inkomster avstår tandvård som de är i behov av. Vi är bekymrade och detta är ingen bra politik, säger oppositionsrådet Henrik Frizon (S) till Kristianstadsbladet.

En vanlig tandläkarundersökning blir 20 procent dyrare, höjs med 165 kronor till 995 kronor. Att dra ut en tand har tidigare kostat 1 005 kronor. Nu kostar det 1 325, hela 32 procent dyrare än tidigare.

Taxorna för tolv behandlingar höjs av Folktandvården, allra mest komplicerade tandutdragningar blir 530 kronor dyrare. Att laga ett hål kostar 975 kronor, har du fler kostar det minst 1 440 kronor.

Det är fri prissättning inom tandvården i Sverige. Folktandvården i Skåne har tidigare följt den referensprislista som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tagit fram. Nu blir flera behandlingar dyrare för skåningarna.

– Det är för att skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet, en buffert för investeringar och inköp av ny teknik. Ett bolag som omsätter en miljard kronor kan inte ha nollresultat, kommenterar Dolores Öhman (MP), som är styrelseordförande i Folktandvården, till Sydsvenskan.

Publicerad 02 January 2019 06:00