För att veta vad som gäller på din hemort - kontakta din kommun.

För att veta vad som gäller på din hemort - kontakta din kommun. Foto. Mostphotos.com

Brottsligt att kasta julgranen fel – så gör du för att slippa böter

Klassas som nedskräpning

SKÅNE. Knut står för dörren och till helgen är dags att kasta ut granen om man inte redan har gjort det. Men att göra sig av med ett helt träd är inte alltid det lättaste och att kasta den på fel kan faktiskt vara ett brott.

Sedan 2011 är det förbjudet att skräpa ner i Sverige. Förbudet gäller alla platser där allmänheten har tillträde eller insyn och riktar sig även till markägare.

Om man bryter mot förbudet riskerar man böter eller fängelse i upp till ett år.

För att undvika ett snöpligt slut på julfirandet är det därför all idé att noga kolla upp var man faktiskt får slänga sin gran så att den inte hamnar på gatan eller i skogen.

Bor du i hyresrätt ska du, enligt Hem och Hyra i första hand kontakta fastighetsägaren.

"I många fall finns ett grovsoprum dit julgranar kan förpassas. Men eftersom det i större hus kan vara knepigt att få plats med allas överblivna julgranar kan det finns särskilda riktlinjer. Det är en god idé att klippa sönder granen i mindre beståndsdelar och paketera dessa i en sopsäck. Om det saknas grovsoprum är det återigen fastighetsägaren som bör kontaktas", skriver tidningen.

Att lämna sin gran på en återvinningsstation går också utmärkt. Där ska den sorteras som trädgårdsavfall. Flera kommuner ordnar också med en särskild uppsamlingsplats för julgranar och det är inte ovanligt att ideella idrottsföreningar åker runt och hämtar granar för en mindre peng.

Närmare information om vad som gäller på din hemort finns på kommunens hemsida.

Publicerad 06 January 2019 06:00