Antalet resor med kollektivtrafiken slår rekord. Det visar färska siffror när Skånetrafiken summerar 2018.

Antalet resor med kollektivtrafiken slår rekord. Det visar färska siffror när Skånetrafiken summerar 2018. Foto: Mostphotos.com

Rekordår för resor med Skånetrafiken

Planerar betala tillbaka 350 miljoner till Region Skåne

SKÅNE. 167 miljoner resor gjordes med Skånetrafiken förra året. Ett rekord i antal resor, där de flesta gjordes under det sista halvåret.

Av
Andreas Holm

Under förra året rullade det första upprustade Öresundståget med bättre utrymme. Kapaciteten utökades på en del sträckor och fler funktioner i appen infördes, med bland annat månadskort och Danmarksbiljett. I oktober uppmättes en reseökning på sju procent jämfört med samma period året innan. För första gången sedan ID-kontrollerna infördes 2015 pendlar fler över Öresundsbron.

– Resorna i städerna har ökat under hösten. I Malmö där 25 procent av alla våra resor sker, har resorna ökat med cirka fyra procent, men även Kristianstad och Helsingborg har haft en betydande resandeökning, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Enligt Skånetrafikens egna undersökningar tycker allt fler resenärer att det blivit enklare att köpa biljett och allt fler är nöjda med sina resor. Bland annat 7.9 av 10 tågresenärer är nöjda med sin senaste resa och den upplevda punktligheten för serviceresor är 91 procent.

– I år mäter vi att 76 procent tycker att det är enkelt att köpa biljett vilket överträffar målet. Över 40 procent av alla 30-dagarsbiljetter, periodkort, köps nu i Skånetrafiken-appen. Och vi är först i världen med ett system med individuella zoner, berättar Linus Eriksson som även nämner att Skånetrafiken går med överskott.

– Fyra år i rad har vi gått med ett överskott och kommer om prognosen håller, sammanlagt för de senaste fyra åren återföra över 350 miljoner kronor till Region Skåne jämfört med budget. Pengar som blivit sjukvård eller annan samhällsnytta, avslutar Linus Eriksson

Publicerad 08 January 2019 07:00