Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) kom med sitt besked idag. Att partiet lägger ner sina röster på fredagens omröstning med ett misstroendelöfte, för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) kom med sitt besked idag. Att partiet lägger ner sina röster på fredagens omröstning med ett misstroendelöfte, för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Foto: Ritzau Scanpix/Anders Wiklund

Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister

Gör det med ett misstroendelöfte: "Måste driva en röd politik"

SVERIGE. Vänsterpartiet kommer avstå att rösta på fredagens statsministeromröstning. Det innebär att partiet släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister i ett styre med C, L och MP. Men det görs med ett tufft krav.

Av
Andreas Holm

– Vi släpper fram Stefan Löfven med ett misstroendelöfte. Han måste driva en röd politik och om de läggs fram förslag om marknadshyror och försämrad arbetsrätt kommer vi rösta för att avsätta Löfven, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under en presskonferens.

Han riktar en tydlig varning till Socialdemokraterna. Läggs förslag fram med högerpolitisk inriktning från Centerpartiet eller Liberalerna kommer V lägga en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

I måndags kritiserade Jonas Sjöstedt den överenskommelse som Socialdemokraterna gjort med C, L och MP. Därför kunde partiet inte säga ja till Stefan Löfven i ett tidigare läge.

– Det är fullständigt oacceptabelt att vi inte ska få inflytande under de här fyra åren. Vi accepterar inte att lämnas utanför samarbeta med Socialdemokraterna, som vi gjort i årtioenden, sa Sjöstedt under en presskonferens i måndags.

Vänsterpartiets ledare menar att V nu kommer få en vågmästarroll och säger sig ha förhandlat fram en rad lösningar om bland annat jämställdhetsreformer som lovats genomföras under mandatperioden. Partiet ger sitt stöd till en Löfven-ledd regering, för att motverka en vad Sjöstedt kallar "blåbrun" regering med inflytande av Sverigedemokraterna. Men V är även beredda att dra undan sitt stöd.

– Vi blir vågmästare med målet att Stefan Löfven ska bli statsminister på fredag. Men om det blir skarpt läge med förslag om marknadshyror i nyproduktion eller inskränkningar i arbetsrätt är vi redo att fälla regeringen. Om man tror ett pdf-dokument (överenskommelsen, reds. anm) kan trolla bort vårt inflytande har fel. Vi är inte en del av överenskommelsen. Vi är Vänsteroppositionen, säger Jonas Sjöstedt som väljer att trycka gult på fredagens statsministeromröstning.

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar under en presskonferens under onsdagen att partiet tagit ansvar för att nå ett regeringsbildande när andra större partiet inte gjort det. Han fick även svara på frågor kring Vänsterpartiets agerande.

– Sjöstedt har ett behov av att inför sitt parti visa upp fjädrarna. Men när det kokar ned till kärnan ligger överenskommelsen fast, säger Jan Björklund.

Publicerad 16 January 2019 10:52