Christian Nordin är t.f. lokalpolischef i Landskrona. Som sådan är han väl bekant med problemet med att unga spränger kraftiga smällare på nätterna.

Christian Nordin är t.f. lokalpolischef i Landskrona. Som sådan är han väl bekant med problemet med att unga spränger kraftiga smällare på nätterna. Foto: Tullverket/Ida Asplund Ådahl

Polisen: ”Svårt att veta var det smäller”

Stadens invånare har plågats i flera år

BANGERS. I Malmö används de av kriminella för att hota. Men det är inte bara i storstäder som Malmö som kraftiga smällare, så kallade bangers, är ett problem. I Landskrona har nattliga knallar stört invånarna nattetid i flera år. Men det är mycket svårt att lagföra de som okynnessmäller menar lokalpolischefen.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Folk ringer in, och även mina poliser ute i tjänst hör dem.

Det säger tillförordnade lokalpolischefen Christian Nordin om de höga smällar som med oregelbundna mellanrum stör Landskronabornas nattsömn, oftast under småtimmarna.

– Problemet är att ljudet studsar i husväggarna, så det är svårt att veta var det smäller.

Problemet har kommit och gått under två och ett halvt år uppskattar Christian Nordin. Och det är ingen lätt nöt för polisen att knäcka, ens om de hittar platsen där det smällt.

– Ibland finns det pappersrester som pekar på just bangers, men ofta finns det ingenting alls, säger Christian Nordin.

Ingen har därför blivit tagen på bar gärning i Landskrona – men det har gjorts beslag av smällare.

– I samband med att det smällt så har vi gjort kontroller, och då har vi hittat olaglig pyroteknik som tagits i beslag. Det görs också en anmälan, innehav är ju ett brott mot Lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I Landskrona rör det sig om okynnessmällande, inte som hot eller varning kriminella emellan.

– Det är knallen man är ute efter, ett tag gjorde man det mycket i Karlslundsparken, säger Christian Nordin.

Att komma till rätta med smällandet är inte en fråga om resurser enligt Christian Nordin.

– Nej, det går inte att säga att får vi bara det eller det så löser vi det. Polisen kan ju inte vara närvarande i överallt, hela tiden. Samarbetet med tullen är viktigt, de har gjort många fler beslag sedan lagändringen. Det är en väg att gå.

Hur är det med lagstiftningen? Är den tillräcklig?

– Ja absolut. Vi har ju redan idag möjligheten att göra beslag. Men vi måste få chans att utnyttja den möjligheten också, det är det som det hänger på.

Exposioner har nästan blivt vardagsmat i Landskrona. Här syns hantverkare reparera skadorna efter en deotnation på Östergatan.

Exposioner har nästan blivt vardagsmat i Landskrona. Här syns hantverkare reparera skadorna efter en deotnation på Östergatan. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Publicerad 19 January 2019 00:00