"Dels har uppmärksamheten i media påverkat, dels har våra beslag haft en dämpande effekt", säger Jesper Liedholm på Tullverket om att beslagen har minskat. Foto: Mostphotos.com/Tullverket

Tullens arbete mot bangers ger effekt

28 000 beslag under förra året

MALMÖ. Under 2018 gjordes drygt 28 000 beslag av bangers, vilket är en minskning från året innan. Merparten kommer in i Sverige som postförsändelser från andra EU-länder.

Av
Åse-Marie Nilsson

– Dels har uppmärksamheten i media påverkat, dels har våra beslag haft en dämpande effekt, säger Jesper Liedholm, pressekreterare på Tullverket.

Under 163 tillfällen förra året gjordes 28 265 beslag i Tullverkets kategori explosiva varor, som framför allt utgörs av bangers, enligt preliminär statistik från myndigheten. Det rör sig framför allt om försändelser i paket, skickade från andra EU-länder som Tyskland, Tjeckien och Polen.

– De är beställda via någon sajt i ett land där bangers går att köpa fritt. De kommer in i Sverige via bland annat Malmö, inte bara med posten utan även kurirföretag, säger Jesper Liedholm.

Trots att det bara finns statistik från de två sista månaderna för 2017, då regelverket för införsel av explosiva varor från andra EU-länder ändrades, kan man se att det har skett en minskning.

– Det visar att våra beslag har effekt, men visst 28 000 är 28 000. Bangers har inte försvunnit som fenomen, säger Jesper Liedholm.

Om tullen gör många beslag i ett flöde brukar det minska där, medan det ökar någon annanstans. Eftersom ändamålen för att använda bangers är så skilda – från att prova på till fotbollsmatcher och sprängningar- går det inte att kategorisera en typisk köpare, menar Jesper Liedholm.

– De flesta är män, men åldersspannet är stort, säger han.

Publicerad 19 January 2019 00:00