Arbetsförmedlingen hårdbantar. Av dagens 13 500 anställda varslas 4 500 av uppsägning.

Arbetsförmedlingen hårdbantar. Av dagens 13 500 anställda varslas 4 500 av uppsägning. Pressbild: Lennart Perlenhem

Arbetsförmedlingen hårdbantar – 4 500 anställda varslas

Generaldirektören: "Januariavtalet innebär stora förändringar"

SVERIGE. En kraftig minskad budget leder till att Arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda. Flera förmedlingskontor hotas också av nedläggning. "Det är ett tungt beslut.", säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Av
Andreas Holm

I dag har Arbetsförmedlingen cirka 13 500 anställd och 430 konsulter på sammanlagt 242 kontor runt om i landet. Budgetbesparingar och den nya politiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna leder till ett rejält varsel.

– Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå, säger Mikael Sjöberg, i ett pressmeddelande.

I år får myndigheten 800 miljoner kronor mindre i sin budget. Samtidigt fortsätter utvecklingen av digitala arbetsförmedlingstjänster.

Arbetsförmedlingen kommer omgående att inleda förhandlingar med de fackliga parterna om neddragningen. Det är oklart hur många anställda och kontor i Skåne som drabbas.

– Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg.

Publicerad 30 January 2019 09:17