Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos

Flera partiföreträdare vill införa system med anonyma vittnen

Är även positiva till kronvittnen

SVERIGE.

I regeringsförklaringen sa statsminister Löfven att ett system med kronvittnen ska utredas. Men det räcker inte enligt flera riksdagspartier som även vill att en utredning om anonyma vittnen ska göras.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Frågan om kronvittnen i betydelse av att kriminella som samarbetar med polisen ska få staffrabatt sa statsminister Stefan Löfven (S) i regeringsförklaringen ska utredas – något som kan gälla brott både man själv och andra har begått.

Positivt, menar många partier. Men företrädare från flera av partierna – som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – vill att en eventuell tillåtelse av anonyma vittnen ska bli en fråga för regeringen.

– Det är något som behövs, mot bakgrund av den utveckling vi har sett i de utsatta och särskilt utsatta områdena, där ingen vågar vittna, säger Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson till Sveriges Radio.

Men Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, är tveksam till anonyma vittnen ur en rättssäkerhetssynpunkt.

– Problemet är att det måste finnas en möjlighet för en försvarare att kunna kontrollera om det har funnits några kopplingar mellan gärningsmannen, eller den åtalade, och vittnet exempelvis, säger han till radion.

Publicerad 30 January 2019 07:00