"Den är kvistfri. Den är elva meter lång. Problemet idag är att få tag i det virket. För det första är det inga skogsmaskiner som vill hantera elva meters virke, allting blir special. Den här stod vi ute i skogen och högg, säger Olof Andersson om lejden, den övre vågräta stocken på Onsjöstugans långsida. Foto: Per Eeg Olofsson

Han timrar som man gjorde förr

Olof Andersson – en av få skånska timmermän

RÖSTÅNGA/LUND. Det finns bara en handfull timmermän av det gamla slaget i Skåne. En av dem är Olof Andersson från Röstånga. Den 28 februari kommer han till Midgårds skola för att prata om timmerhus med historia från Kulturen i Lund, där han jobbar.

Av
Jonas Lundin

Lite kyligt är det i luften, även om det är rätt milt för att vara februari, när Olof Andersson tar emot på sin arbetsplats, friluftsmuseet Kulturen i Lund. Naturligt blir det mycket utejobb för en timmerman.

– Jag jobbar med det traditionella hantverket. Att jobba från grunden är min princip. Behöver vi en bjälke så kan man gå ut i skogen, fälla ett träd, bila med yxa till fyrkantigt virke, lägga in det på plats. Man använder traditionella metoder generellt. Det är lite olika från region till region, som här har vi ett småländskt hus, säger Olof Andersson.

Strax intill står Måketorpsboden, en småländsk förvaringsbod, byggd i slutet av 1700-talet med furutimmer från vinterhalvåret 1793/94.

Här har Olof Andersson varit med om att byta ut timmer som fått rötskador, och lagt nytt nävertak, ett arbete som går att hitta på Youtube, upplagt av Hantverkslaboratoriet (Nationellt Centrum för Kuturmiljöns Hantverk).

Under ungefär tio år drev Olof Andersson sitt eget byggnadsvårdsföretag Timmerhaken, med jobb i hela södra Sverige. Men numera koncentrerar han sig enbart på jobbet på Kulturen. Namnet Timmerhaken lever dock kvar på hans Instagramsida, där den nyfikne kan titta in foton från hantverksjobb, både från Kulturen men också rena fritidsjobb.

Under ungefär tio år drev Olof Andersson sitt eget byggnadsvårdsföretag Timmerhaken, med jobb i hela södra Sverige. Men numera koncentrerar han sig enbart på jobbet på Kulturen. Namnet Timmerhaken lever dock kvar på hans Instagramsida, där den nyfikne kan titta in foton från hantverksjobb, både från Kulturen men också rena fritidsjobb. Foto: Per Eeg-Olofsson

Som timmerman anpassar Olof Andersson verktyg och sätt att restaurera både till regionen och tiden som huset är ifrån.

– Det äldsta jag hållit på med är en 1300-tals kyrka, då har man en annan huggteknik och andra verktyg än när vi har ett 1800-tals eller tidigt 1900-tals hus, säger Olof Andersson.

En bit bort står Bosebo kyrka och vapenhus, som han var med och la om spåntaket på i fjol.

Den 28 februari kommer han till Midgårdskolan i Röstånga.

– Jag ska berätta om de här renoveringarna, framför allt på Måketorpsboden, Onsjöstugan och Bosebo kyrka. Mycket av det som jag ska berätta om är det som vi kommit fram till i den här boken, säger Olof Andersson och visar upp ”Timmerhus med historia” som har Gunilla Gardelin som huvudförfattare och redaktör.

Boken handlar om nio liggtimrade hus, uppförda 1650-1850, från södra Sverige, och tar upp husens historia, både innan och efter de flyttades till Kulturen.

Vi går in i den faluröda Onsjöstugan, en ryggåsstuga med timmer från slutet av 1750-talet från byn Jonstorp i Hallaröds socken, strax nordväst om Höör. I mitten av 1800-talet användes den som undantagsstuga för en änka och hennes son. Här var de tvungna att byta lejden, den övre vågräta stocken på husets långsida.

Det kryllar inte av jobb för en timmerman i dagens moderna värld, där tid kostar pengar. För Olof Andersson är Kulturen en drömarbetsplats. I bakgrunden Måketorpsboden.

Det kryllar inte av jobb för en timmerman i dagens moderna värld, där tid kostar pengar. För Olof Andersson är Kulturen en drömarbetsplats. I bakgrunden Måketorpsboden. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Den är kvistfri. Den är elva meter lång. Problemet idag är att få tag i det virket. För det första är det inga skogsmaskiner som vill hantera elva meters virke, allting blir special. Den här stod vi ute i skogen och högg, säger Olof Andersson.

Lite grand är jobbet som timmerman att resa tillbaka i tiden, en kontrast till dagens digitala och stressade värld.

– Det är jättehärligt att jobba med handverktyg. Du har inte heller buller och liknande. När vi stod och bilade det i skogen, det var jag och en kollega, det enda man hör är yxhugg i skogen. Det är meditativt och lugnande. Det tar den tid det tar. Man kan inte jobba för snabbt för då orkar du inte. Du måste hitta ett tempo där du orkar stå dag ut och dag in och hugga med yxa. Det är väldigt fysiskt krävande, det gör ont i kroppen i början, men det gäller att hitta ett tempo och en rytm att jobba i.

Som timmerman kan det bli både långa och korta projekt för Olof Andersson. Nästa på tur är att med sin kollega resa en portal, där rötskadat timmer behöver bytas ut.

Timmerhus med historia

Föreläsning med timmermannen Olof Andersson från Röstånga. Han ska berätta om kulturhistoriska liggtimrade hus, uppförda mellan 1650 och 1850 som flyttats till Kulturen i Lund.

Torsdagen den 28 februari klockan 19.

Midgårds skola i Röstånga.

Arrangör: Röstångabygdens Kulturförening

Mer info på www.rbkultur.se

Publicerad 20 February 2019 10:00