En 23-årig man dömdes för narkotikabrott i tingsrätten. Domen överklagade och har nu fastställts av hovrätten.

En 23-årig man dömdes för narkotikabrott i tingsrätten. Domen överklagade och har nu fastställts av hovrätten. Foto: Mostphotos, Polisen

Knarkkurir överklagade – döms till fängelse i hovrätten

Fastställer tingsrättens beslut

MALMÖ/LANDSKRONA. Den 23-årige mannen dömdes i slutet av förra året till fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Han förnekade och överklagade domen. Nu har hovrätten fattat beslut.

Av
Andreaz Holm

Det var den 10 oktober förra året som 23-åringen stoppades i en taxi av civilpolis på Stockholmsvägen i Malmö. I bilen fanns kartonger lastade med omkring 30 kilo narkotika, bland annat 18 kilo amfetamin. I förhör och under rättegången i Malmö tingsrätt förnekade mannen all kännedom om att kartongerna innehöll narkotika.

I förhör uppger 23-åringen att han fått uppdraget av två män han tidigare köpt narkotika av. De kunde betala av 5 000 kronor på en skuld om totalt 50 000 kronor.

– Jag hade en narkotikaskuld och skulle hämta detta, annars skulle de skada mig och min gravida flickvän, berättar mannen i förhör.

Malmöbon hävdar att han under pistolhot fick tacka ja till uppdraget att hämta en leverans i Landskrona. Malmö tingsrätt ansåg i sin dom att det inte fanns visat att mannen hade något direkt uppsåt med handlingarna men att han måste ha insett att kartongerna innehåll narkotika. Det avhöll inte mannen från att utföra uppdraget skrev rätten i sin dom och dömde 23-åringen till fängelse.

Domen överklagades till hovrätten i Skåne och Blekinge som nu fattat sitt beslut. De fastställer tingsrättens beslut utan några ändringar.

23-åringen döms därmed till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikabrott, då man i mannens bostad även hittade en mindre mängd narkotika under en husrannsakan.

Publicerad 20 February 2019 07:56