"Det är en historisk reform och vi börjar med dem som behöver fast läkarkontakt mest, nämligen äldre och kroniskt sjuka. Sedan kommer vi utöka denna möjlighet efter hand", säger Birte Sandberg Foto: Ritzau Scanpix/Erik Refner

Regionpolitikernas löfte: Alla ska få en fast läkarkontakt

"Det är en historisk reform"

SKÅNE. Alliansstyret i Region Skåne satsar en miljard kronor under kommande tre år för att stärka primärvården. Målet är att alla skåningar ska få en fast läkarkontakt.

– Det är en historisk reform och vi börjar med dem som behöver fast läkarkontakt mest, nämligen äldre och kroniskt sjuka. Sedan kommer vi utöka denna möjlighet efter hand, säger primärvårdsnämndens ordförande Birte Sandberg (C) i ett pressmeddelande.

Utöver fast läkarkontakt ska verksamheterna även fokusera på att utveckla det hälsofrämjande arbetet. En annan del av budgeten går till att starta upp en gemensam digital vårdcentral.

Redan i år satsas en ansenlig summa på en kraftig höjning av listningsersättningen, det vill säga pengarna som en mottagning får utifrån antalet listade patienter i slutet av varje månad.

– Vi rivstartar 2019 med att satsa 371 miljoner kronor utöver vanliga uppräkningar på såväl offentliga som privata vårdcentraler genom en rejäl höjning av listningsersättningen, säger Caroline Hedenström (M), förste vice ordförande i primärvårdsnämnden.

Publicerad 27 February 2019 13:04