Regeringen vill införa mobilförbud i skolan under lektionstid.

Regeringen vill införa mobilförbud i skolan under lektionstid. Foto: Adobe Stock/Zivica Kerkez

Mobilförbud i skolan kan bli verklighet inom två år

"Det är en jämlikhetsfråga"

SVERIGE.

Redan i Socialdemokraternas vallöfte lyftes frågan om ett införande av mobilförbud under lektionstid. Nu utreds frågan vilken del av skolan ett eventuellt förbud ska gälla och ett första förslag kan komma att läggas fram i höst.

Regeringen vill se ett införande av mobilfria lektioner i skolan, men först ska frågan utredas om vilka delar av skolan som ska beröras och en eventuell ny lag kan komma till stånd tidigast 2021.

Vid ett nedslag på skolor i Piteå och Luleå lyfte statsminister Stefan Löven och utbildningsministern Anna Ekström (S) frågan och tog upp Skolverkets studie där bland annat två av tre lärare uppgav att de dagligen blev störda i undervisningen av mobiltelefoner.

– Men det är också en jämlikhetsfråga, de som riskerar att råka sämst ut av bristande ordning och dålig studiero kan vara elever som kommer från hem som inte har en studietradition, säger Anna Ekström till Aftonbladet.

Ett av Socialdemokraternas vallöfte var att införa ett mobilförbud inom grundskolan. Men det finns inte något i januariavtalet som pekar på vilken del av skolan det ska gälla.

– Vi återkommer om det, vi ska nu sätta oss ner med Centerpartiet och Liberalerna och prata om hur vi ska lägga upp det, säger Anna Ekström till tidningen.

Ett första förslag kan komma att läggas fram i höst.

Publicerad 28 February 2019 14:21