Till skillnad från vad man tidigare trott så kan viruset överleva i luften i flera timmar.

Till skillnad från vad man tidigare trott så kan viruset överleva i luften i flera timmar. Foto. Adobe Stock

Vinterkräksjukan mer smittsam än man trott: "Kan spridas via luften"

Räcker inte att tvätta händerna

SVERIGE. Det räcker inte att vara noga med handhygienen för att undvika vinterkräksjukan. Det visar ny forskning från Lunds universitet. Tvärtemot vad man tidigare trott kan det smittsamma caliciviruset nämligen överleva i pyttesmå luftburna vattenpartiklar.

– Det är en kvalificerad gissning. När man kräks och spolar toaletter kommer en massa aerosol ut i luften, och det är känt sedan tidigare att viruset är ganska robust och att det överlever lång tid ute i miljön, säger lundaforskaren Jakob Löndahl, till sajten Forskning.se.

Tidigare har man tänkt att viruset finns i stora vattendroppar som trillar till marken och därefter endast sprids via fysisk kontakt. Den nya forskningen visar dock att aerosol också överlever i små luftburna vattenpartiklar. Partiklarna fastnar sedan i munhålan när vi andas in luften och sprider sig till mag- och tarmkanalen när vi sväljer.

– Våra ännu opublicerade resultat tyder på att viruset kanske även kan överleva i väldigt små droppar som håller sig svävande i luften under många timmar, säger Jakob Löndahl till sajten.

För att minska smittspridningen av vinterkräksjukan krävs därför fler åtgärder än goda hygienrutiner.

Bra ventilation och luftrenare kan vara ett alternativ.

– Man kan till exempel hålla dörrar stängda och fälla ner locket innan man spolar toaletten. I sjukhus skulle man även kunna tänka sig andningsskydd i situationer med hög misstänkt luftsmitta, precis i samband med kräkningar eller diarréer. Enpersonsrum är kanske också att föredra framför flerbäddsrum, eller att man isolerar patienten, säger Jakob Löndahl.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är en magsjukdom som orsakar en akut mag- och tarminflammation. Symptomen är diarré, kräkningar, muskelvärk och feber.

Sjukdomen förekommer oftast mellan november och april, men kan förekomma även i andra månader. Dock är den allra vanligast mellan januari och mars, därav namnet Vinterkräksjuka.

Källa: Wikipedia

Publicerad 28 February 2019 10:14