Jimmy Lantz omkring hundra brevduvor släpptes ut under gångna helgen.

Jimmy Lantz omkring hundra brevduvor släpptes ut under gångna helgen. "Det är så onödigt och det kan riskera så mycket", säger han. Foto: Privat

Hundratals duvor släpptes ut: "Man blir förbannad"

Brevduvor värda över 100 000 kronor flög ut när port slogs sönder

SVALÖV.

I helgen slog en ut- och ingång till burar till brevduvor på Svalövs Brevduveklubb. Ett hundratal duvor till ett värde över 100 000 kronor flög ut. "Det är en person utan spärrar som gör något sådant här. Man vet inte vad som kan hända duvorna när de släpps ut vind för våg", säger brevduveägaren Jimmy Lantz.

Det var i lördags som brevduveägaren Jimmy Lantz gick ner till klubben för att utfodra duvorna. När han nästan var framme såg han mängde av duvor cirkulera runt i luften.

– Eftersom jag visste att min far var på plats så trodde jag han hade släppt ut dem för att motionera, säger han.

Men så var inte fallet. I stället visade det sig att någon okänd person hade slagit sönder in- och utgångsanordningen in till duvorna. Ett hundratal individer hade därför kunnat ta sig ut – duvor som tingar ett värde omkring 1 500 kronor styck.

– Visst, vi motionerar dem ofta. Men man kan inte släppa ut dem helt okontrollerat. Är ingen kvar på platsen är det större risk att en rovfågel tar duvor och sker det på kvällen eller natten finns det risk att en mård går in och tar duvor, säger Jimmy Lantz.

Sedan helgens händelse har han försökt att räkna in duvorna och med största sannolikhet ska de flesta vara på plats igen.

– Men man blir förbannad. Vi lägge ner en massa tid på det här – tid vi annars skulle kunna lägga på familj eller så. Man ska kunna ha sina grejer i fred.

Svalövs Brevduveklubb utsattes enligt Jimmy Lantz för inbrott i klubbhuset. Och han ska själv tidigare ha blivit utsatt för vandalisering hos sina duvor.

– Nu var det längesedan sist, men det är svårt att skydda sig mot det. Det är tröttsamt att det ens ska behöva hända, säger han.

Publicerad 04 March 2019 11:34