Mer än var tionde passagerartåg var försenat eller inställt enligt Trafikverkets statistik

Mer än var tionde passagerartåg var försenat eller inställt enligt Trafikverkets statistik Foto: Adobe Stock

Staten krävs på 108 miljoner kronor för sena tåg

Ny lag gör att tågföretag kan kräva ersättning

SVERIGE. Förra året var ett besvärligt år för tågtrafiken. Mer än var tionde passagerartåg var försenat eller inställt enligt Trafikverkets statistik. Nu har myndigheten fått in cirka 300 000 ansökningar från tågbolag runt om i landet som vill ha ersättning för kostnader i samband med förseningar.

Av
Elisaveta Gräsbeck

1 juli förra året infördes en ny järnvägstrafiklag som innebär att tågföretag kan kräva skadestånd för problem med infrastrukturen, rapporterar Sveriges Radio. Det kan handla om allt från fel på signalanläggningar, kontaktledningar, spår och växlar. Beror felet på problem med infrastrukturen är det Trafikverket som ställs till svars och får stå för notan. Nu har nio olika tågaktörer hört av sig till Trafikverket med anspråk på totalt 108 miljoner kronor.

– Att det skulle kunna komma många ansökningar hade vi på känn men hur många visste vi inte. Nu har vi något att utgå ifrån och jobba vidare med, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till Sveriges Radio.

Myndighetens mål är att nå 95 procents punktlighet och då måste anläggningen skärpas upp, säger Bengt Olsson. Drivkraften att vara så bra som möjligt och leverera bör dock finnas utan ersättningssystem.

– Vi kanske inte är där riktigt ännu, vi behöver vara mera på och snabbare och då kan detta vara ett incitament.

Trafikverket håller just nu på att gå igenom ansökningarna för att avgöra vilka som har rätt till ersättning. Under mars månad ska det vara klart hur mycket som kommer att betalas ut.

Publicerad 05 March 2019 10:58