Allt fler skåningar drabbas av den fästingburna smittan TBE.

Allt fler skåningar drabbas av den fästingburna smittan TBE. Foto: Adobe Stock

Allt fler skåningar TBE-smittas – nya platser pekas ut som riskområden

Har spridit sig från nordöstra delarna av Skåne

SKÅNE.

Nordöstra delarna av Skåne har sedan 2002 ansetts vara ett riskområde för den fästingburna smittan TBE. Men nu pekas nya riskområden ut av Smittskydd Skåne och antalen TBE-fall blir allt fler i länet.

De första skånska fallen av TBE uppdagades 2002. Då var smittan lokaliserad till ett område i nordöstra Skåne, strax söder om Immeln – ett område som sedan växte sig större från Blekingegränsen i öst till Vinslöv i väst och norr om Kristianstad upp till Sibbhult-Broby. Ett område där det finns ökad risk för smittan är även sedan tidigare känt vid skogarna vid Sandhammaren och i skogarna öster om Höör, något Lokaltidningen har rapporterat om tidigare.

Nu pekas nya platser ut av Smittskydd Skåne där risken kan vara högre att drabbas av TBE – Järavallens strövområde söder om Landskrona, ett skogsområde norr om Åhus samt utanför S:t Olof på Österlen.

– De som bor eller vistas mycket i riskområdena bör vaccinera sig, och det är dags att börja tänka på det nu i mars-april, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, till Helsingborgs Dagblad.

Men i jämförelse med många andra platser i landet har Skåne fortfarande en låg förekomst av TBE, även om allt fler smittfall upptäcks i länet.

– Den ligger på 0,5 fall per 100 000 invånare och år. Jämför med exempelvis Uppsala län eller Sörmland där motsvarande förekomst är 10 fall per 100 000 invånare, säger Mattias Waldeck till tidningen.

Varför smittan sprider sig till nya ställen som inte varit drabbade förut är oklart.

– En trolig teori är att smittade fästingar förs med av fåglar och sedan när de släpper infekterar de nya djur med smittan. På så sätt bildas nya fokusområden, sa Anders Lindström, forskare vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tidigare till Lokaltidningen.

SÅ UNDVIKER DU ATT BLI BITEN AV FÄSTINGAR

Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

Inspektera hela kroppen efter det att du har vistats i fästingområde.

Heltäckande kläder skyddar delvis mot fästingbett.

Ha gärna ljusa kläder, så ser du fästingarna lättare.

Stoppa ner byxorna i strumporna när du går i skogen så kan fästingarna inte krypa upp på benet. Använd myggmedel som även fungerar hjälpligt även mot fästingar.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SVA

Publicerad 06 March 2019 10:07