Under året fasar Clas Ohlson ut engångsartiklar av plast (Obs fotot tog i samband med en invigning)

Under året fasar Clas Ohlson ut engångsartiklar av plast (Obs fotot tog i samband med en invigning) Foto: Adobe Stock/Pressbild

Butikskedjan slopar engångsartiklar av plast

"Problemet är att all plast inte återvinns"

SVERIGE.

Nu är det snart slut med försäljning av engångsartiklar av plast för Clas Ohlson. "Problemet är att all plast inte återvinns", säger Ellinor Wickström, manager product compliance & sustainability, på företaget.

Under året kommer Clas Ohlson att fasa ut föräljningen och användningen av engångsbestick av plast. Sedan tidigare har man ersatt tidigare plastsugrör, - tallrikar och -muggar med alternativa produkter av papper.

År 2020 tänker man sig att alla engångsartiklar för mat ska vara gjorda av biobaserades material och 2025 att företagets alla förpackningar vara designade i syfte att minska avfall och förebygga nedskräpning.

– Vi ställer högre krav än lagen kräver gällande många produkter vilket också innebär att dessa plaster är rena och energieffektiva att återvinna. Men problemet är att all plast inte återvinns. Vi vet att stora mängder hamnar i soporna för förbränning och en del hamnar ute i naturen och skräpar ned. Så därför är 2019 det sista året vi säljer engångsartiklar för mat i plast, säger Ellinor Wickström i ett uttalande.

Publicerad 07 March 2019 07:00