4... programledare har årets upplaga av Melodifestivalen.

4... programledare har årets upplaga av Melodifestivalen. Foto: SVT/Magnus Ragnvid

Melodifestivalen i siffror

Visste du detta om Melodifestivalen?

Av
Ida Eriksson

21343... meter kabel används i årets scenografi. Detta fördelat på 2259 kablar.

28... bidrag tävlar i Melodifestivalen. 12 går vidare till final.

608... medlemmar har Melodifestivalklubben. Det är en förening för fans till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Tillsammans med liknade klubbar i 45 andra länder ingår Melodifestivalklubben i den europeiska fanorganisationen OGAE (Organisation Generale des Amateurs de l´Eurovision).

2000... Ampere, fördelat på 120 säkringar behövs i Melodifestivalens scenografi. Det skulle kunna driva 200 villor.

1 295 155... Så många röster fick Benjamin Ingrosso i sin deltävling förra året. Det är det högsta antalet röster som ett bidrag någonsin har fått i en deltävling.

3,6... miljoner människor bänkade sig framför fjolårets final i Melodifestivalen. 2013 tittade betydligt fler, nämligen drygt 4,1miljoner människor.

86... år är årets äldste deltagare i Melodifestivalen och då talar vi såklart om Jan Malmsjö.

7... är den mest framgångsrika siffran, på det sätt att startnummer sju har bäst snittplacering (1,68). Det sista bidraget i varje deltävling har alltså, historiskt sett, störst chans att gå till final. Startnummer sju har faktiskt aldrig under de senaste fyra åren – på 16 deltävlingar – blivit utslaget.

1958... gick Melodifestivalen av stapeln för första gången i Sverige. Det här året hölls ingen nationell uttagning, utan Sveriges Radio gjorde istället ett internval i samarbete med kompositörsföreningen SKAP . De valde melodin "Lilla stjärna" och artisten Alice Babs. Sverige tävlade som nummer fem (av tio länder) och slutade på en fjärde plats.

1973... tävlade både Abba och Ted Gärdestad i Melodifestivalen. Abba med "Ring Ring" och Gärdestad med "Oh, vilken härlig dag". men segern knep Malta med "Sommaren som aldrig säger nej".

Publicerad 09 March 2019 07:00