SMHI har utfärdat en risk för gräsbrand i Skåne under eftermiddagen.

SMHI har utfärdat en risk för gräsbrand i Skåne under eftermiddagen. Foto: Mostphotos.com

Efter helgens kyla – SMHI varnar för gräsbränder

"Brandrisk fram till dess att nytt gräs växer upp"

SKÅNE/LAHOLM. Under morgonen har SMHI utfärdat en varning för gräsbränder i södra Sverige. I Skåne och Halland är risken som störst under eftermiddagen.

Av
Andreas Holm

Efter helgens stormbyar, kyla och snö på sina håll, kommer måndagen bjuda på soligt väder upp mot fem plusgrader i Skåne och fyra plus i Laholm. Enligt SMHI:s prognos ökar molnigheten under kvällen och temperaturerna kan, precis som natten mot måndag, leta sig under nollan och nå mellan en till fem minusgrader på en del ställen.

Men i eftermiddagen finns det en risk för gräsbränder på grund av solens strålar som smälter bort snö och is och börja bränna på torrt fjorårsgräs.

– Det kommer att bli en solig dag på många håll i landet. Varningen gäller för de områden där snön smält bort och där det torra fjolårsgräset kommit fram. Vi kommer ha en brandrisk fram till dess att nytt gräs växt upp, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, till Kristianstadsbladet.

Varningen gäller i Skåne, utom Österlen och i Halland, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Sjuhärad, Bohuslän, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Öland och Blekinge.

Fakta: Risk för gräsbrand

Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Källa: SMHI

Publicerad 11 March 2019 07:32