Inte trodde Camilla Haeggström, 36, från Svalöv att hennes liv skulle påverkas så mycket efter sin andra graviditet. Delade magmuskler har gjort att hon fått vara deltidssjukskriven och fått byta jobb flera gånger. Hon menar också att hon har hamnat i en rävsax mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Inte trodde Camilla Haeggström, 36, från Svalöv att hennes liv skulle påverkas så mycket efter sin andra graviditet. Delade magmuskler har gjort att hon fått vara deltidssjukskriven och fått byta jobb flera gånger. Hon menar också att hon har hamnat i en rävsax mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. "Men mest av allt är jag besviken på sjukvården. Allt hade troligen kunnat lösas med en operation", säger hon. Foto: Privat

Camillas mage förstördes efter graviditeten – nekas operation

"Jag mår både fysiskt och psykiskt dåligt"

SVALÖV.

Efter sin andra förlossning upptäckte Camilla Haeggström, 36, ett stort hål i magen. Hon konstaterades då lida av rektusdiastas – delade magmuskler som uppkommit efter graviditeten. De senaste två åren har hon fått vara deltidssjukskriven, bytt jobb och till stor del upplevt att hon blivit fången i sitt eget hem. Nu vill hon synliggöra tillståndet som drabbar många kvinnor. "Vården tar oss inte på allvar. Det här påverkar mitt liv något enormt", säger hon.

Camilla Haeggström hade en normal graviditet med sitt andra barn Maja, i dag två år gammal, fram tills de två sista månaderna. Då fick hon sitta i rullstol med anledning av att dottern låg på tvären i magen. En månad före planerat kejsarsnitt fick man ta ut barnet.

Ungefär en månad efter födseln upptäckte Camilla Haeggström ett hål stort nog att kunna stoppa in en hand i.

– Förutom att jag var öm efter snittet hade jag ont i mina tarmar och fick inte behålla maten. Jag föll liksom ofta framåt och var svag i magmuskulaturen, beskriver hon.

Snart konstaterades det att hon efter förlossningen hade drabbats av delade magmuskler, så kallad rektusdiastas som i Camillas Haeggströms fall hade gett ett fem cetimeter stort hål in i buken.

– Det kom lite som en chock. Jag visste inte ens vad det var och hade inte hört talas om det alls.

Sedan dess lider hon av fortsatta problem med mage och tarmar. Den delade muskulaturen gör att Camilla Haeggström inte kan sitta på en stol mer än några timmar åt gången innan hon får kraftiga magkramper som kan hålla i sig i från en timme upp till fyra timmar. När hon äter kan hon se tarmarna bukta ut genom hålet i magen och kläms i värsta fall och ger tarmvred.

Camilla Haeggströms livskvalitet har försämrats avsevärt efter att hennes magmuskler delades efter den andra graviditeten.

Camilla Haeggströms livskvalitet har försämrats avsevärt efter att hennes magmuskler delades efter den andra graviditeten. "Barnen blir lidande, jag orkar inte att gå med dem till lekplatsen", säger hon. Foto: Privat

Tillståndet har tvingat henne att byta jobb eftersom det inte längre var möjligt med heltidsarbete. Samtidigt upplever Camilla Haeggström att hon har bollats omkring inom vården där hennes symptom inte av alla ses som en problemtatik sprungen ur rektusdiastas, även om hon själv menar att det är så.

Enligt Vårdguiden 1177 kan det vara aktuellt med operation där magmusklerna sys ihop om man har specifika besvär med funktionell påverkan som går att koppla till diastasen.

– Jag har blivit ordinerad specialkost så jag tarmarna inte ska jobba så hårt. Nu har jag blivit skickad på tolv veckors basal kroppskännedom där jag ska lära mig slappna av. Jag har fått träningsprogram. Men av någon anledning vill de inte operera mig.

Hon har även hört av sig till privata kirurger. Men en operation kostar omkring 50 000-80 000 kronor, något hon anser att familjen inte har råd med.

– Eftersom jag bara kan jobba deltid om cirka 25 procent och Försäkringskassan inte anser min problematik vara tillräcklig allvarlig för ersättning så går det inte. Det känns hemskt att tänka på, jag är inte så gammal – 36 år och får ha det så här. Mitt tillstånd påverkar mina barn. Med sonen kunde jag vara ute och leka, men nu kan jag inte vara med dem på lekplatsen, bära dem som jag vill. Jag kan knappt dammsuga hemma.

Tillsammans med ungefär 800 andra kvinnor engagerar sig nu Camilla Haeggström i facebookgruppen Rektusuppropet, där man delar erfarenheter och vill synliggöra information om tillståndet.

– Det är så många kvinnor som drabbas men det finns samtidigt så lite information. När man skrivs in i mödravården borde man få information om att något sådant här kan hända, säger hon och fortsätter;

– Även överviktiga män kan få rektusdiastas och på dem görs ofta operationer. Men att det är svårt att få operation efter att ha fött barn – är det så för att man som kvinna får räkna med att saker kan hända under en förlossning? Det är skevt, säger hon.

Rektusdiastas

Under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Avståndet blir större i takt med att magen växer. Hur stort eller litet avståndet hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt. Inom två till sex månader efter förlossningen drar musklerna vanligtvis ihop sig igen. Hos vissa personer kan avståndet bestå och orsaka smärta och obehag. Ett avstånd på två centimeter eller mer är rektusdiastas, och kallas magmuskeldelning.

Symtom på rektusdiastas kan vara:

  magen putar utåt i höjd med naveln

  försvagad bukmuskulatur

  bäckenbottenproblem

  försämrad hållning

  ont i ryggen

  obehag eller smärta när du äter.

Källa: 1177

Publicerad 12 March 2019 10:21