Regeringen föreslår att Systembolaget får monopol på försäljning av alkoglass. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Regeringen föreslår att Systembolaget får monopol på försäljning av alkoglass. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli i år. Foto: Adobe Stock, Pressbild

Förslag:

Systembolaget får monopol på alkoglass

Ska även införa hemleveranser i hela landet

SVERIGE.

När alkoglassarna nådde Sverige kunde de säljas fritt i landet. Nu vill politikerna ändra på det. Istället ska de alkoholhaltiga glassarna enbart få säljas på Systembolaget, som även ska införa hemleverans. Det föreslår regeringen i en ny proposition.

Av
Andreas Holm

I propositionen som lämnas till riksdagen föreslås att "alkoholdrycksliknande preparat", däribland så kallad alkoglass, ska regleras på samma sätt som alkoholdrycker. Regleringen omfattar bland annat försäljning, partihandel, marknadsföring, servering och tillsyn. Det var redan i somras som regeringen började diskutera försäljningsförbud av glassarna, som ofta innehåller en alkoholhalt mellan 4 och 5 procent, i butiker.

– När de så kallade alkoglassarna dök upp kunde de säljas fritt utan möjlighet att ställa krav på exempelvis åldersgräns eller marknadsföring. Nu reglerar vi marknaden för att framför allt skydda barn och unga, säger socialminister Lena Hallengren (S), i ett pressutskick.

Under en period har även Systembolaget provat hemleveranser, bland annat i Skåne, Stockholm och Västra Götaland, till de som är 20 år äldre äldre. Det föreslås nu bli en del av ordinarie verksamheten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Publicerad 17 March 2019 06:00