En person anmäler nu Skånetrafiken till Allmänna reklamationsnämnden då man anser att nuvarande biljettsystem medför att överstående resekassa inte kan användas.

En person anmäler nu Skånetrafiken till Allmänna reklamationsnämnden då man anser att nuvarande biljettsystem medför att överstående resekassa inte kan användas. Genrebild: Mostphotos/Ida Asplund Ådahl

ARN-anmälde Jojo-kort: "Omöjligt att förbruka exakt belopp"

Skånetrafiken menar dock att det finns möjlighet att ladda kort med valfritt belopp

SKÅNE.

En person i Skåne kritiserar Skånetrafikens Jojo-kort för att man bara kan ladda korten med fasta belopp, vilket resenären menar bygger upp en resekassa som inte går att få ut. Nu ska allmänna reklamationsnämnden pröva ärendet. Men Skånetrafiken menar att det finns flera möjligheter att ladda sitt resekort med valfritt belopp.

En man skulle resa med Skånetrafikens Jojo-kort, en resa som skulle kosta honom 250 kronor med reskassan. Men biljettautomaten lät honom endast ladda kortet med den fasta summan 300 kronor. Alternativet var i mannens fall att köpa resan med kontokort till ordinarie pris. När de innevarande pengarna på kortet om 67,10 kronor inte kunde betalas tillbaka från Skånetrafiken vände sig mannen till Allmänna reklamationsmämnden (ARN).

Mannen menar att möjligheten att bara kunna ladda Jojo-kortet med fasta belopp medför ett innestående saldo på kortet.

"Ett saldo som byggs på med varje gång man laddar kortet, då det är omöjligt att förbruka det exakta beloppet som man tankar kortet med. Eftersom man inte kan läsa eller godkänna några villkor i automaten anser jag att pengarna är mina", uppger mannen i en ARN-anmälan.

I kontakt med Skånetrafiken ska mannen, enligt anmälan, ha fått till svar att Jojo-kortet fungerar som ett presentkort. Men resenären är kritisk till att han i så fall inte kan välja summa han kan köpa detta presentkort för. Han menar också att de innestående pengarna tillfaller Skånetrafiken när kortets giltighetsdatum går ut.

"På det här sättet lurar Skånetrafiken folk på miljonbelopp varje år, hur kan det ens vara lagligt inom landstinget?", framför han i anmälan.

Enligt Skånetrafiken finns dock möjlighet att ladda sitt Jojo-kort med valfritt belopp hos deras kundcenter eller serviceombud. Sedan 2016 har man infört fler fasta belopp i automaterna att kunna ladda sitt kort med.

– Det börjar på en summa från 10 kronor upp till 1 000 kronor. Vill man ha ett väldigt specifikt belopp är det klart att man får trycka många gånger, säger Joakim Borgudd, kommunikatör på Skånetrafiken.

Även om kortet kan laddas med så lite som tiotal kronor finns ju ändå risken att det inte går jämnt ut med resekostnaden och att resekassan därmed inte går jämnt ut?

– Om du laddar Jojo-kortet genom våra andra tjänster än just biljettautomaten kan du ladda det med valfritt belopp. Om det ändå finns pengar kvar i resekassan så återlöser vi inte de pengarna, rent generellt. Helt enkelt för att vi menar att det är pengar som har satts i till oss för att man ska resa för, säger Joakim Borgudd.

Men han menar att det troligen finns Jojo-kort som ligger hemma hos folk som är utgångna.

– Då kan vi hjälpa till att föra över den innestående summan till ett nytt kort.

I mitten av december i år försvinner Jojo-korten och ersätts av ett nytt biljettsystem.

– Men har man pengar kvar på sitt kort kan vi hjälpa till att föra över det till det nya systemet. Vi tar inte pengarna från resenärerna.

Så kan du ladda ditt Jojo-kort

Över disk: Valfritt belopp

E-tjänster på skånetrafken.se: Valfritt från 50 kronor

Regionbuss: Valfritt från 50 kronor

Automat: 8 belopp (10,50,100,200,300,400,500,1000)

Källa: Skånetrafiken

Publicerad 21 March 2019 07:00