Försäljningen av receptfri allergimedicin har nästan fördubblats de senaste åtta åren i Skåne.

Försäljningen av receptfri allergimedicin har nästan fördubblats de senaste åtta åren i Skåne. Foto: Adobe Stock, Ritzau Scanpix/Jonas Vandall Ørtvig

Försäljning av receptfri pollenmedicin ökar kraftigt i Skåne

Chefsapotekare: "Tidigare var det många som led sig igenom pollensäsongen"

SKÅNE.

På åtta år har försäljningen av receptfri medicin mot pollenallergi nästan fördubblats. Det visar siffror från E-hälsomyndigheten. "När det gäller nässpray så har tillgängligheten, och att de sedan några år kan köpas receptfritt, absolut spelat in", säger Annika Svedberg, chefsapotekare på apoteket Hjärtat, till Nyhetsbyrån Siren.

Av
Andreas Holm

I Skåne såldes förra året 23,6 dygnsdoser per 1 000 invånare av de två vanligaste allergiläkemedlen antihistaminer och kortikosteroider (kortison). 2010 var samma siffra nere på 12,8. Det är nästan en fördubbling av försäljningen av receptfri pollenmedicin.

– Folk har en större medvetenhet om hur man kan och bör använda allergiläkemedel i dag. Tidigare var det många som led sig igenom pollensäsongen, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på apoteket Hjärtat, till Nyhetsbyrån Siren.

I hela riket ligger snittet på 27,2 dygnsdoser per 1 000 invånare (2018), jämfört med 14,1 för åtta år sedan. Men mest receptfri pollenmedicin per invårare köps i Stockholm. Där säljs nästan 37 dygnsdoser per tusen invånare, drygt 13 fler än i Skåne.

Enligt Annika Svedberg har andelen pollenallergiker ökat kraftigt sedan mitten av 90-talet.

– En teori är att vi bygger väldigt täta hus och har allt högre hygienisk standard i hemmen. Det gör att immunförsvaret inte behöver "jobba på" på samma sätt som förr och därför reagerar på pollen och andra allergener i stället, säger hon.

Efter att det 2009 blev tillåtet att sälja receptfria läkemedel i butik har försäljningssiffrorna ökat. Kortisonbaserade allergiläkedel, som ofta säljs som nässpray, har enligt E-hälsomyndigheten tredubblats sedan apoteksreformen för tio år sedan.

– När det gäller nässpray så har tillgängligheten, och att de sedan några år kan köpas receptfritt, absolut spelat in. Antihistamintabletter har dock funnits receptfritt ganska länge, säger Annika Svedberg till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 23 March 2019 06:00