410 röstade ja till förslaget, 192 nej och 51 ledamöter lade ner sina röster.

410 röstade ja till förslaget, 192 nej och 51 ledamöter lade ner sina röster. Foto. Adobe Stock

Tidsomställningen snart ett minne blott – klar majoritet för lagändring i EU

Nu måste länderna bestämma i vilken tid de vill stanna

EUROPA. Flera studier har på senare år visat negativa hälsoeffekter när man ställer om klockan till sommatid. Under tisdagen beslutade EU:s politiker att tidsomställningen ska upphöra. Det är nu upp till varje land att bestämma om de vill ha evig vintertid eller evig sommartid.

Med en klar majoritet röstade EU-parlamentet i Strasbourg under tisdagen igenom att slopa tidsomställningen från och med 2021, vilket EU kommissionen tidigare föreslagit.

För att beslutet ska bli verklighet behöver svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog som lett arbetet med lagändringen dock komma överens med medlemsländerna i Europarådet, som i sin tur måste bestämma om de vill ha konstant sommartid eller konstant vintertid, eller normaltid som det egentligen heter.

Sommartiden som vi känner den i dag infördes 1980 för samtliga medlemsländer som ett sätt att främja den inre marknaden.

På senare år har dock flera studier visat att tidshoppen inte är hälsosamma och att andelen hjärtinfarkter ökar drastiskt dagarna efter att vi ställt om klockan till sommartid. Även antalet trafikolyckor och och självmordsförsök ökar dagen efter tidsomställningen, enligt sömnforskaren Matthew Walker som i fredags gästade Skavlan i Svt.

Publicerad 26 March 2019 15:54