Nu ska lagförslaget om att införa ett statlig id-kort och slopa körkortet som en giltig id-handling ut på remiss.

Nu ska lagförslaget om att införa ett statlig id-kort och slopa körkortet som en giltig id-handling ut på remiss. "Bedrägerier som begås med användning av falska eller stulna id-handlingar är ett växande problem. Med de här förslagen från utredningen tar staten kontrollen över svenska identitetshandlingar", säger inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar. Foto: Adobe Stock, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Utredning:

Ersätt körkort med statligt id-kort

Politikerna vill minska bedrägerierna med falska id-handlingar

SVERIGE.

Körkortet uppfyller inte de säkerhetskrav som bör ställas på en id-handling. Det är enkla att förfalska och har en alltför lång giltighetstid menar en statlig utredning. Därför bör det slopas som en id-handling och ersättas av ett statligt id-kort med e-legitimation om tre år.

Av
Andreas Holm

– Bedrägerier som begås med användning av falska eller stulna id-handlingar är ett växande problem. Med de här förslagen från utredningen tar staten kontrollen över svenska identitetshandlingar, säger inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar.

Utredningen har pågått sedan 2017 och visar att pass och det statliga identitskort som föreslås uppfyller de säkerhetskrav som bör ställas på id-handlingar.

Det nya id-kortet ska införas 2022 och ska utfärdas av polisen och ska kunna gälla som pass vid resor inom EU. Kortet ska ha ansiktsbild och fingeravtryck och ersätter de totalt tretton olika varianter som finns idag. Tanken från regeringens utredare Inga-Lill Askersjö är att bättre kunna motverka bedrägeribrott och förhindra att personer använder sig av flera olika falska identiteter.

Till skillnad från körkortets långa giltighetstid ska det statliga id-kortet bara gälla några år föreslår utredaren. Den bör också kopplas till en statlig e-legitimation.

"En säker elektronisk identifiering bidrar också till att motverka den identitetsrelaterade brottsligheten. Med en säker grundidentifiering som görs av en myndighet vid ett personligt besök minskar risken för att fel person får tillgång till e-legitimationen.", står det i förslaget.

Utredningens lagförslag kommer nu skickas ut på remiss.

Publicerad 29 March 2019 06:00