"Jag tycker det är skandal. Hur ska vi nu skriva och uttala ord som rullebör och ålahue", säger den skånska EU-parlamentarikern Pia Toffel (MP). Foto: Adobe Stock

EU-parlamentet hotar bokstäverna Å, Ä och Ö

"Jag tycker det är skandal"

BRYSSEL. Enligt ett förslag som lämnats in till EU-parlamentet ska medlemsstaternas alfabet likriktas. Skulle förslaget bli verklighet kan svenskarna tvingas klara sig utan bokstäverna Å, Ä och Ö.
"Vi gillar inte främmande element och tycker det är dags att alla drar åt samma håll, säger EU-politikern Claus Gottcha.

Av
Erik Spratt

OBS: Hela denna artikel är ett aprilskämt!

Syftet med ändringen är enligt förslaget att minimera missförstånd och att stärka den europeiska identiteten. Men flera länder har redan gjort klart att de tänker göra allt som står i deras makt för att stoppa förslaget.

– Jag tycker det är skandal. Hur ska vi nu skriva och uttala ord som rullebör och ålahue, säger den skånska EU-parlamentarikern Pia Toffel (MP).

Bryssel har inte sällan anklagats för att lägga sig i de enskilda medlemmarnas interna lagar och regler. Många frågar sig om inte det senaste draget att likrikta alfabetet är att gå över gränsen.

Parlamentet kommer att rösta om förslaget den 26 maj. Om förslaget blir verklighet kommer många svenska ord att få ny stavning. Risken är dessutom att ett och samma ord kan få flera betydelser.

OBS: Hela denna artikel är ett aprilskämt!

Här är några exempel:

• Öl = ol

• Älska = alska

• Köpa = kopa

• Åska = aska

• Blåst = blast

Publicerad 01 April 2019 09:26