Ungefär 30 000 svenskar lider av schizofreni.

Ungefär 30 000 svenskar lider av schizofreni. Foto: Adobe Stock

Orsaken till schizofreni kan vara funnen

Schizofreni är den psykossjukdom som flest insjuknar i. Ungefär 30 000 svenskar lider av schizofreni och forskarna har länge letat efter orsaken till sjukdomen. Nu kanske de har hittat ett svar.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Forskare på Karolinska Institutet har studerat nervceller från personer både med och utan schizofreni. Studierna har fokuserat på hjärnans utveckling i olika åldrar, rapporterar TV4 Nyheter.

Hos barn skickar hjärnans nervceller signaler kors och tvärs genom hjärnan. På så vis skapas nya kopplingar i hjärnan, det vill säga kommunikationskanaler mellan hjärnans olika delar.

Under puberteten äter så kallade gliaceller upp de kopplingar i hjärnan som används sällan eller fungerar dåligt. När man har schizofreni så är gliacellerna extra verksamma vilket leder till att fler och ibland fel kopplingar förstörs.

Carl Sellgren Majkowitz är forskningsgruppledare och psykiatriker på Karolinska Institutet.

– Man får ett mindre effektivt kommunikationssystem i hjärnan. Det kan då leda till att man utvecklar typiska symtom så som vanföreställningar, hallucinationer eller svårigheter att sortera sina tankar, säger han till TV Nyheter.

Forskarna har också testat en medicin som ska lugna ner gliacellerna och göra att de äter upp färre kopplingar i hjärnan. Studier visar att personer som tagit medicinen upplevt positiva effekter.

– De har en minskad risk för att utveckla schizofreni senare i livet. Det skulle tala för att man kan förebygga insjuknande i schizofreni.

Publicerad 01 April 2019 07:00