Sedan lagen om tillträdesförbud infördes 2015 har omkring 100 personer i Skåne portats från idrottsevenemang.

Sedan lagen om tillträdesförbud infördes 2015 har omkring 100 personer i Skåne portats från idrottsevenemang. Foto: Adam Hult/Arkiv

Så många har portats från idrottsarenorna

Supporterpolis: "Behöver få rätt personal på rätt plats"

SKÅNE.

Sedan lagen om tillträdesförbud infördes 2005 har över 600 förbud utfärdats. Drygt 100 har utfärdats av åklagare i Helsingborg, Malmö och södra Skåne. Det visar siffror från Åklagarmyndigheten.

Av
Andreas Holm

– Vi har jobbat aktivt med tillträdesförbuden under de senaste åren, det har lett till fler beslut, säger Carina Berg, gruppchef på supporterpolisen i Stockholm, till Nyhetsbyrån Siren.

Den som bryter mot förbudet däms till böter eller fängelse i högst sex månader. I somras tog sig en 28-årig man in på Malmö FF:s match mot FC Midtjylland, trots att han portats. Det ledde till ett totalförbud på samtliga fotbollsmatcher i hela landet och ett åtal om misshandel, efter att han kastat en flaska på en fotograf.

Ytterligare personer har stängts av efter bland annat misstankar om våldsamt upplopp, framkallande av fara för annan genom att använda pyroteknik eller kastat in föremål mot planen. Bland annat under Skånederbyt i Superettan mellan Helsingborgs IF och Landskrona BoiS den 19 augusti förra året. En maskerad ska ha kastat flaskor mot planen, vilket filmades av övervakningskameror. Han omhändertogs av polis och fallet togs upp i Helsingborgs tingsrätt.

Totalt utfärdade Malmö 44, Helsingborg 43 och Södra Skånes åklagarkammare 5 tillträdesförbud till idrottsevenemang, både fotboll och ishockey. Senaste indicenten inträffade under Helsingborg IF:s allsvenska premiär söndagen den 31 mars greps ett tjugotal personer och tolv kan portas efter att ha tänt bengaler.

Men nästan hälften av alla drygt 600 förbud utfärdades i Stockholm och Göteborg. För att råda bot på läktarstöket har Stockholmspolisen sedan två år en särskild grupp för idrottsrelaterad brottslighet. Tillsammans med åklagare har de arbetat med projektet ”snabbspåret” som gör att tillträdesförbud kan utfärdas direkt vid ordningsstörande vid arenan.

Carina Berg tror dock inte att metoderna rent generellt fått bråkstakarna att hålla sig borta från matcherna.

– Möjligen att det stoppar dem som vi kallar "förstagångare". Det vi behöver framför allt nu är att få rätt personal på rätt plats, en filmgrupp som kan filma händelser och fler kameror på andra platser, säger Carina Berg till Siren.

Fakta: Tillträdesförbud till idrottsarrangemang

Lagen om tillträdesförbud, som infördes 2005, innebär att den som får ett förbud blir portad från arenorna i max tre år.

Både brott under och i samband med ett idrottsarrangemang – som till exempel skadegörelse strax utanför arenan – påverkar riskbedömningen vid ett förbud. Det måste dock finnas ett tidsmässigt samband med mellan brottet och arrangemanget.

Den som bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Åklagarmyndigheten

Publicerad 02 April 2019 06:00