Ikea säljer möbler för miljarder svenska kronor varje år. Nu satsar man på ett nytt koncept.

Ikea säljer möbler för miljarder svenska kronor varje år. Nu satsar man på ett nytt koncept. Foto: Pressbild

Ikeas nya plan:

Satsar på uthyrning av möbler

"Förlänger livslängden på möblerna"

SVERIGE. Möbeljätten Ikea startade som postorderföretag 1943. Sedan dess har verksamheten växt till ett multinationellt företag. Nu kommer nästa drag – att hyra ut sina möbler. Sverige blir ett av de första länderna.

Av
Andreas Holm

– Vi ser snabba förändringar där våra kunder har en allt större medvetenhet om sin egen klimatpåverkan och vill förlänga livet på sina saker. Vi hoppas att testerna med uthyrning av möbler kommer kunna vara en möjlighet till hållbar tillväxt, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

I fokus finns miljön och tanken att använda förnybart och återvunnet material i produkterna för skapa en cirkulär modell. Tanken är att företagskunder redan under våren kan låna möbler, lite likt leasing av en bil, för att senare, beroende på hur projektet faller ut, även lanseras i en större skala.

– Vi kommer att jobba mot affärspartners som hyr möbler för en tidsbestämd period. När den perioden är över lämnar man tillbaka möblerna och hyr något annat, säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea, i en intervju med Financial Times.

Uthyrningsmodellen testas i mindre skala i Sverige, Nederländerna, Schweiz och Polen.

– I stället för att slänga prylar kan vi renovera dem och sedan sälja dem vilket gör att vi förlänger livslängden på möblerna, säger Torbjörn Lööf till Finacial Times.

Publicerad 09 April 2019 06:00