19 nya tåg stärker upp kollektivtrafiken som nu har 99 Pågatåg. Nu har tågen fått namn, däribland efter journalisten Kim Wall.

19 nya tåg stärker upp kollektivtrafiken som nu har 99 Pågatåg. Nu har tågen fått namn, däribland efter journalisten Kim Wall. Foto: Tom Wall/Adobe Stock

Kim Wall och ytterligare 18 skåningar ger namn åt nya Pågatåg

De lila tågen blir 99 när 19 nya tåg sätts i trafik

SKÅNE.

Skånetrafiken stärker upp med 19 helt nya pågatåg. Nu finns det nästan ett hundra tåg som ska trafikera till 77 stationer i Skåne. De nya tågen, nummer 81 upp till 99 har nu fått sina namn och uppkallas efter personer med skånsk anknytning. Nu kan du resa med både Hans Alfredson, Alice Timander eller Kim Wall.

Av
Andreas Holm

– Vi ser att samhälle efter samhälle som blivit med Pågatåg har tagit ny fart, med bland annat ökat bostadsbyggande, inflyttning och möjlighet för fler och fler att få livspusslet att gå ihop. Helt enkelt, har Pågatågen gjort skillnad i Skåne, precis som de nya namnen som vi nu valt. Med nya Pågatåg är vi rustade för att ta den resan vidare, säger Linus Eriksson, trafikdirektör hos Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

För 36 år sedan hade de lila tågen varken luftkonditionering eller toaletter och resenärerna satt på galonbeklädda bänkar. Sedan 1983 har det hänt en del. Nu är komforten bättre, det finns tv-monitorer för information, tysta kupéer och större ytor för de cirka 90 000 resenärer som dagligen åker Pågatågen.

– Med de nya tågen står vi väl rustade att möta framtiden. Vi har just invigt de nya pågatågsstationerna Rosengård, Östervärn och Persborg så man kan åka runt Malmö med Pågatågen om man vill. Dessutom planerar vi för och bygger ytterligare ett antal nya pågatågsstationer runt om i Skåne, säger Linda Westman, affärsområdeschef, Pågatågen hos Skånetrafiken.

Lila pågatågsfakta:

Det finns nu totalt 99 Pågatåg. Så heter de senaste 19 i tågflottan:

Pågatåg 081 – Elin Wägner

Pågatåg 082 – Alice Timander

Pågatåg 083 – Harald Blåtand

Pågatåg 084 – Mona Seilitz

Pågatåg 085 – Lasse Larsson

Pågatåg 086 – Lars Lendrop

Pågatåg 087 – Rudolf Fredrik Berg

Pågatåg 088 – Nell Walden

Pågatåg 089 – Peder Winstrup

Pågatåg 090 – Carin Mannheimer

Pågatåg 091 – Fjellis Fjellström

Pågatåg 092 – Justus Fredrik Tranchell

Pågatåg 093 – Rune Elmqvist

Pågatåg 094 – Emil Mazetti-Nissen

Pågatåg 095 – Charlotte Weibull

Pågatåg 096 – Elsa Grave

Pågatåg 097 – Åke Arenhill

Pågatåg 098 – Kim Wall

Pågatåg 099 – Hans Alfredson

Kriterier: Det är icke-levande personer, både män och kvinnor, med skånsk anknytning eller kända fiktiva skånska personligheter som på något sätt har gett Skåne skjuts. Personerna ska ha haft en betydelse inom det område de har verkat.

Källa: Skånetrafiken

Publicerad 12 April 2019 06:00