Trots eldningsförbud går det bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken.

Trots eldningsförbud går det bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Foto: Adobe Stock/Maksim Pasko

Eldningsförbud i flera kommuner – det här gäller vid grillning

Brandrisken anses vara stor på flera håll

NV-SKÅNE.

I flera nordvästskånska kommuner har eldningsförbud införts. Förbudet innebär att man inte får använda öppen låga utomhus.

Det är torrt i skog och mark. På flera håll runtom i nordvästra Skåne har räddningscheferna infört ett generellt eldningsförbud med brandriskvärde 4 vilket innebär stor brandrisk. Även om det precis har regnat kan marken under det översta marklagret vara mycket torr.

De sju nordvästskånska kommunerna som fått eldningsförbud utfärdat är Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm.

Det här gäller vid eldningsförbud

    Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden.

    Du får lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Vi rekommenderar att du inte använder sprit- eller gasolkök.

    Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda. Viktigt: du får endast använda fasta hemmagrillar hemma på din egen tomt. Det är inte tillåtet att använda hemmagrillar i till exempel skog och mark eller på stranden.

    Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Källa: Räddningstjänsten Skåne Nordväst

Publicerad 17 April 2019 09:04