Carl-Johan Sonesson (M) menar att han fått ta över ett skräckfyllt testamente av det rödgröna styret. 2018 landade på minus 90 miljoner kronor och nu måste Skånes ekonomi saneras. Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S), till vänster i bild, menar att underskottet kunde ha undvikits genom att allianspartierna för flera år sedan röstat ja till S och MP:s förslag om skattehöjningar. Obs, bilden är ett montage.

Carl-Johan Sonesson (M) menar att han fått ta över ett skräckfyllt testamente av det rödgröna styret. 2018 landade på minus 90 miljoner kronor och nu måste Skånes ekonomi saneras. Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S), till vänster i bild, menar att underskottet kunde ha undvikits genom att allianspartierna för flera år sedan röstat ja till S och MP:s förslag om skattehöjningar. Obs, bilden är ett montage. Foto: Pressbilder, Mostphotos

Tuff period väntar för Skånes ekonomi: "Vill göra annat än rensa upp efter S"

Fritzon (S): "Borde insett att de tidigare skulle röstat ja till ökad skatt"

SKÅNE.

Ekonomin är, minst sagt, kärv. Det säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) om att Region Skåne backade med minus 90 miljoner kronor förra året. Efter tre års budgetunderskott ser det ut som Alliansen får sanera ekonomin under mandatperioden, i stället för att genomföra sina vallöften.

Av
Andreas Holm

– Det är inte alls roligt. Vi vill göra annat än att rensa upp efter Socialdemokraterna. De lämnade över ett skräckfyllt testamente till oss. Det är inte godtagbart, säger Carl-Johan Sonesson (M).

Förutom förra årets negativa resultat har regionen under det förra rödgröna styret visat underskott i tre år på raken. Enligt kommunallagen måste kommuner och landsting ha en god ekonomisk hushållning och ett underskott måste vara reglerat inom tre år, enligt det så kallade återställningskravet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnade efter sig en skuld på 1 808 miljoner.

– Vi har nästan två miljarder kronor av S försyndelser att ta hand om fram till 2021. Det innebär att vi nu lägger en budget med överskott på en miljard. I snitt måste vi gå 600 miljoner plus de närmsta tre åren för att återställa underskottet, förklarar Sonesson som menar att den senaste mandatperioden borde visat ett årligt överskott om 700 miljoner.

Henrik Fritzon (S), regionens förre ordförande i regionstyrelsen, menar att Carl-Johan Sonesson överdriver.

– Vi har visat positiva resultat under vår mandatperiod. Det är klart att fjoråret var en missräkning med ett underskott på 90 miljoner. Samtidigt hade det borgerliga styret en möjlighet att ändra på det när de tog över, men de verkade inte ha kontroll på ekonomin, säger Fritzon och lyfter frågan kring skatten.

I höstas togs beslut om att höja den skånska regionskatten, som under många år varit en av de lägsta i landet, med 49 öre. Det ger ungefär 1,4 miljarder mer i kassan 2019.

– Hade alliansen inte valt att rösta nej till våra förslag om skattehöjningar när vi styrde kunde underskottet ha undvikits. I stället för att skylla på oss borde de insett tidigare att rösta ja till en ökad skatt för skåningarnas bästa, säger Henrik Fritzon, som menar att bland annat de nyligen beslutade nedskärningarna i kollektivtrafiken kunde ha räddats.

– Vi gav ju exempelvis kollektivtrafiken mer pengar i vår budget än Alliansen, säger Fritzon.

För att lyckas vända ekonomin har Alliansen dragit ner på bland annat kultur, utbildning, regional utveckling och administration. Enligt Carl-Johan Sonesson har man fått bromsa in satsningar.

– Vi tvingades även göra en skattehöjning förra året, men de pengarna räckte inte till att bättra fjorårets resultat. Nu har vi fått genomföra sparkrav på viktiga saker i stället. Trots att Socialdemokraterna satsade miljarder i vården lyckades de varken korta vårdköerna eller få en ekonomi i balans, säger han.

Socialdemokraternas Henrik Fritzon menar å sin sida att investeringarna på 6,2 miljarder var lyckade, där fler kunde få vård, närmare 2 500 fler nyanställdes, andelen bemanningspersonal minskade och tillgängligheten på vården förbättrades.

– Vi har lyckats hålla nere kostnaderna under vår mandatperiod. Nu ser jag att de ökar efter att vi lämnat över till de borgerliga.

Publicerad 17 April 2019 06:00