Foto. Adobe Stock

Hundratusentals drabbas när läkemedel sinar

Kan även bli svårt att få tag på utländska läkemedel

SVERIGE. Varje år använder hundratusentals svenskar medel mot tarmparasiten springmask. Nu larmar Läkemedelsverket om att den receptfria medicinen är slut och att den receptbelagda börjar sina. "Vi har sett att restnoteringar av läkemedel, generellt sett, har ökat de senaste åren", säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket till Nyhetsbyrån Siren.

Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit som varje år drabbar tusentals svenskar. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Behandlingen består vanligtvis av receptfritt läkemedel och att tvätta sig varje dag.

Enligt Läkemedelsverket är det vanligaste receptfria läkemedket Vanquin dock slut och väntas inte åter i produktion förrän i augusti.

– Marginalerna på läkemedelsområdet blir mindre och mindre. Små förändringar i tillgång, efterfrågan eller lagerhållning kan göra att ett läkemedel restnoteras, säger Johan Andersson till Nyhetsbyrån Siren.

Även om det receptfria läkemedlet är slut finns det fortfarande möjlighet att få det receptbelagt läkemedel förskrivet av läkare. Orsaken till restnoteringen, det vill säga att läkemedlet inte kan beställas av tillverkaren, är dock att det råder brist på det verksamma ämnet i medicinen, vilket kan göra det svårt att få tag på maskmedel överlag.

– Vid bristsituation informerar vi alltid producenten om möjligheten att söka dispens, till exempel att ansöka om att få sälja samma läkemedel med utländsk märkning i Sverige, men i det här fallet gäller bristen det verksamma ämnet så det lär inte finnas mycket i andra länder heller, säger Johan Andersson

Under 2018 såldes drygt 620.000 dygnsdoser läkemedel mot springmask, året innan var det omkring 860.000 dygnsdoser, enligt statistik från E-hälsomyndigheten.

Fakta:

Springmask är en vanligt förekommande parasit hos barn, men även vuxna drabbas. De centimeterlånga vita maskarna lägger sina ägg utanför analöppningen, vilket kan skapa intensiv klåda. Parasiten är annars ofarlig. Springmask smittar genom att man får i sig äggen genom munnen. Källa: Vårdguiden

Publicerad 23 April 2019 11:00